Gebruikelijk loon afleiden uit de vergoeding

16 februari 2011 | Door redactie

De ontvangen managementvergoeding kan een goede leidraad zijn bij de bepaling van het gebruikelijk loon voor de directeur-grootaandeelhouder (dga). Een groot verschil tussen de managementvergoeding en het gebruikelijk loon kan een indicatie zijn dat het gebruikelijk loon te laag is vastgesteld. Dit is recent bepaald door het gerechtshof in ’s-Gravenhage.

De gebruikelijkloonregeling is van toepassing wanneer u als dga werkt voor uw bv. De dga in deze zaak had twee dienstbetrekkingen. Hij werkte voor zijn holding-bv en was directeur van de werk-bv. De werk-bv ontving hiervoor een managementvergoeding van de holding van gemiddeld € 110.000 per jaar. De dga moest rekening houden met de gebruikelijkloonregeling. Het salaris van de dga moest dus overeenkomen met een salaris dat gebruikelijk was voor die werkzaamheden. De dga stelde het salaris vast op € 52.451 per jaar. De inspecteur vond dit salaris te laag in vergelijking met de ontvangen managementvergoeding. De holding ontving daarom een naheffingsaanslag. Het gerechtshof in 's-Gravenhage moest bepalen of de ontvangen managementvergoeding een graadmeter was voor het gebruikelijk loon.

Managementvergoeding goede leidraad

Het gerechtshof gaf aan dat de managementvergoeding een goede leidraad was voor de bepaling van het gebruikelijk loon van de directeur. Om het gebruikelijk loon te bepalen moet u de brutovergoeding verminderen met een marge voor de ter beschikking stellende partij en daarnaast verminderen met de pensioenlasten en overige lasten. Voor deze zaak stelde de rechter de marge op 10%. Het gerechtshof in 's-Gravenhage stelde het gebruikelijk loon voor de werkzaamheden voor de holding op € 20.000. De naheffingsaanslag van de inspecteur was dus terecht, omdat het gebruikelijk loon te laag was vastgesteld.
Gerechtshof 's-Gravenhage, 2 februari 2011, LJN: BP3260