Gebruikelijk loon in 2014 naar € 44.000

11 december 2013 | Door redactie

Als dga moet u uzelf een bepaald loon toekennen. De gebruikelijkloonregeling stelt grenzen aan uw vrijheid om de hoogte van uw eigen loon te bepalen. Voor 2014 is het gebruikelijk loon vastgesteld op € 44.000. Dat is € 1.000 meer dan in 2013.

De Belastingdienst heeft dit laten weten in de tweede uitgave van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2014 (pdf, pagina 26). Het gebruikelijk loon is van toepassing op iedereen met een aanmerkelijk belang die werkzaam is in uw bv. Er is sprake van een aanmerkelijk belang als u 5% of meer van de aandelen van de vennootschap heeft. 

Gebruikelijk loon in de sector

De gebruikelijkloonregeling houdt in dat u zichzelf als dga een loon moet toekennen dat gebruikelijk is voor iemand in uw functie en in de sector waarin u werkt. Stel dat directeuren met een vergelijkbare functie bij een vergelijkbare onderneming een hoger loon dan € 44.000 verdienen, dan is dat de norm voor uw gebruikelijk loon. U moet uzelf dan 70% van dat loon toekennen, maar altijd minimaal € 44.000. Bovendien moet u als dga altijd minimaal hetzelfde verdienen als uw meest verdienende werknemer of de werknemer van een aan uw bv verbonden vennootschap. 

Afroommethode onder de loep

De gebruikelijkloonregeling leidt bij dga’s nog altijd tot onduidelijkheid. In het januarinummer van BV Rendement kunt u daarom alles lezen over het gebruikelijk loon en in het bijzonder over de afroommethode. Heeft u nog geen abonnement? Sluit dan een proefabonnement af.

Dringende vragen over de gebruikelijkloonregeling?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gebruikelijkloonregeling, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!