Fijnstof eist ieder jaar miljoenen levens

8 juli 2015 | Door redactie

Ieder jaar sterven er wereldwijd 3,2 miljoen mensen aan de schadelijke gevolgen van fijnstof. De internationale normen voor de uitstoot van fijnstof worden wereldwijd sterk overschreden. Als de uitstoot van fijnstof binnen de normen van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou blijven, zouden er jaarlijks 2 miljoen mensen minder overlijden aan de schadelijke gevolgen van fijnstof.

Fijnstof eist 3,2 miljoen voortijdige sterfgevallen per jaar. Dit stellen Amerikaanse onderzoekers van de University of Texas in Austin.Fijnstof valt onder de gevaarlijke stoffen en is een verzamelnaam voor alle deeltjes die zo klein zijn dat ze moeiteloos langs het afweersysteem in de luchtpijp en de longen glippen. Fijnstof bestaat uit deeltjes die kleiner zijn dan 2,5 micrometer (0,0025 millimeter) en onzichtbaar voor het blote oog. Fijnstof is echter wel zichtbaar en te ruiken in de vorm van een bruine waas die boven vuile steden hangt. De viezigheid leidt tot beroertes, longkanker, de chronische longaandoening COPD en hartaanvallen. Zelfs in betrekkelijk schone landen in Europa en de Verenigde Staten zijn jaarlijks een half miljoen slachtoffers te voorkomen.

Bescherm uw medewerkers tegen fijnstof

Werkgevers zijn verplicht om werknemers te beschermen tegen overmatige blootstelling aan fijnstof. Dit houdt in elk geval in dat u dit risico moet opnemen in uw risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). In het bijbehorende plan van aanpak geeft u aan hoe u medewerkers beschermt tegen dit arborisico. Houd werkplekken bijvoorbeeld zoveel mogelijk stofvrij, zorg voor voldoende ventilatie en zet kantoorapparaten zoals printers en faxen in een aparte, goed geventileerde ruimte met afzuiging.