Gezondheid bewaken bij werken met gevaarlijke stoffen

25 februari 2022 | Door redactie

Als werknemers tijdens hun werk in contact komen met gevaarlijke stoffen, kan de werkgever hun gezondheid in de gaten houden met een gezondheidsbewakingsprogramma. De bedrijfsarts kan aangeven wanneer dit nodig is en helpen met het opzetten ervan.

Voor werknemers die tijdens het werk in contact komen met gevaarlijke stoffen, kan de werkgever een gezondheidsbewakingsprogramma opzetten. Zo houdt hij in de gaten of er sprake is van gezondheidsschade. Sommige werknemers zijn extra kwetsbaar en lopen daardoor meer risico. Zij hebben meer aandacht nodig en mogen bepaalde werkzaamheden niet uitvoeren. De werkgever kan een gezondheidsbewakingsprogramma opzetten in samenwerking met de bedrijfsarts en een arbeidshygiënist (artikel).  

Kwetsbare werknemers extra beschermen

Werknemers met chronische luchtwegziekten zoals COPD zijn bevattelijker voor blootstelling aan stofdeeltjes. Voor die werknemers zal de bedrijfsarts, eventueel samen met een arbeidshygiënist, moeten kijken of de werkplek geschikt is voor de belastbaarheid. Adviseer zwangeren of vrouwelijke werknemers met een concrete kinderwens om preventief de bedrijfsarts te bezoeken. Die kan kijken wat de risico’s zijn van het werk bij een zwangerschap. De werkgever moet zwangere medewerksters die met stoffen werken die schadelijk zijn voor het ongeboren kind, ander werk geven.

Ook speciale regels voor jongeren

Jongeren onder achttien jaar mogen met bepaalde categorieën stoffen niet werken. Consulteer de arbeidshygiënist zo nodig. De stoffen die schadelijk zijn voor jongeren, zijn:

  • giftig;
  • sensibiliserend (stoffen of allergenen die bij herhaalde blootstelling kunnen leiden tot overgevoeligheid);
  • kankerverwekkend;
  • mutageen (stoffen die het DNA blijvend kunnen veranderen);
  • schadelijk voor de voortplanting (stoffen die schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid of het ongeboren kind).