Is een biologische factor een risico voor de werknemers in de organisatie, dan neemt de arboprofessional dit risico op in de RI&E. Vervolgens neemt hij maatregelen volgens de arbeidshygiënische strategie.
Het risico van blootstelling aan biologische agentia hoort in de risico-inventarisatie (RI&E) en maatregelen om het risico weg te nemen of – als dat niet mogelijk is – zo veel mogelijk te verkleinen, in het bijbehorende plan van aanpak (tool). Hierbij moet een onderscheid gemaakt worden tussen infectieziekten aan de ene kant en toxische en allergene effecten van biologische factoren aan de andere kant. De aanpak van toxische en allergene effecten lijkt in hoofdlijnen op de aanpak van gevaarlijke stoffen.
Voor infectieziekten volgt de arboprofessional de volgende stappen (niveaus) uit de arbeidshygiënische strategie. De eerste stap is altijd, kijken of de bron kan worden weggenomen. Als dat niet kan, mag hij overgaan tot maatregelen van een volgend (lager) niveau:
Naast het voorkomen van blootstelling aan biologische agentia zijn er nog een aantal andere maatregelen belangrijk om te zorgen dat werknemers in de organisatie veilig en gezond kunnen werken. Deze maatregelen zijn vanuit de Arbowet verplicht. Denk aan zaken als het aanbrengen van veiligheidssignalering, het geven van instructie en voorlichting over hygiënisch werken en het aanbieden van een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO).