Niet alleen werknemers staan bloot aan gevaarlijke stoffen, maar ook de omgeving. TNO heeft een tool ontwikkeld die kan inschatten wat het risico is van het vrijkomen van gevaarlijke stoffen naar het milieu gedurende de hele levenscyclus van een product. Denk aan coatings, inkten en verven.
Bij het maken van producten komen in elke fase van de ontwikkeling ervan gevaarlijke stoffen vrij die schade kunnen toebrengen aan de gezondheid van werknemers en aan het milieu. Ook nadat een product op de markt is gebracht en in gebruik is genomen, kan het nog schadelijke stoffen uitstoten of afgeven. TNO heeft een tool ontwikkeld die de uitstoot en het vrijkomen van (gevaarlijke) stoffen in elke fase kan schatten. Met deze HotSpot Scan (HSS) kunnen productontwikkelaars dit voor de hele levenscyclus van een product in kaart brengen. De input hiervoor bestaat uit eenvoudige en gemakkelijk beschikbare informatie over de fysisch-chemische eigenschappen van het product.
Met een zogenoemde Safety and Sustainability by Design-aanpak kunnen productontwikkelaars de veiligheidsrisico’s van het product monitoren, vanaf de ontwerpfase tot het ter ziele gaan. De werkgever kan deze informatie gebruiken om maatregelen voor preventie te nemen. De tool HotSpot Scan is gebaseerd op kennis uit wetenschappelijke literatuur, informatie over risicovolle emissies in het milieu volgens EUSES (een model voor risicobeoordeling van stoffen die in Europa gemaakt worden), CEFIC-specifieke sectoren (European Chemical Industry Council) en op de richtlijn Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE). De tool HSS kan gebruikt worden voor diverse productcategorieën, waaronder bouwchemicaliën, coatings, gewasbeschermingsmiddelen, inkten, oplosmiddelen en verven. De HotSpot Scan is via de site van TNO (na registratie of inloggen) uit te proberen.