Werkgevers zijn nog te vaak nalatig als het gaat om risicobeperkende maatregelen bij het werken met gevaarlijke stoffen. Uit een rapport van de Arbeidsinspectie blijkt dat de risico’s worden onderschat en dat werknemers daardoor kans lopen op ernstige gezondheidsschade.
In een rapport blikt de Nederlandse Arbeidsinspectie terug op de uitvoering van het programma Blootstelling Gevaarlijke stoffen over de afgelopen programmaperiode (2020-2023). Dit meerjarenprogramma is gericht op het terugdringen van risico’s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Uit het rapport blijkt dat werkgevers nog te vaak nalatig zijn in het nemen van risicobeperkende maatregelen bij het werken met gevaarlijke stoffen. Dit komt onder meer doordat het gevaar van de stoffen niet duidelijk is. Ze zijn reukloos en onzichtbaar. Ze veroorzaken geen direct waarneembare gezondheidsschade en bovendien zijn de schadelijke gevolgen soms pas na jaren duidelijk. Ook het verband tussen de stof en de aandoening is niet altijd duidelijk. Jaarlijks worden meer dan 14.000 beroepsziekten door werken met schadelijke stoffen vastgesteld. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger.
De Arbeidsinspectie wijst erop dat werkgevers meer moeten doen. Om te beginnen natuurlijk de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen inventariseren in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en maatregelen opnemen in het bijbehorend plan van aanpak. De Arbeidsinspectie wijst er ook op dat werkgevers hierbij de arbeidshygiënische strategie moeten toepassen: eerst proberen de bron van het risico weg te nemen, en pas andere maatregelen instellen als dat niet lukt. Maar de maatregelen die werkgevers nemen, zijn meestal te weinig gericht op technische aanpassingen en ook wordt niet voldoende gedaan om een alternatief voor de stof te zoeken, terwijl dat er soms wel is. Ten slotte moeten werkgevers hun werknemers de kans geven een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) te ondergaan. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceert elk half jaar een bijgewerkte lijst met mutagene, kankerverwekkende en voor voortplanting giftige stoffen en processen.