Rookruimtes op het werk zijn vanaf 1 januari 2022 niet langer toegestaan. Voor rokende medewerkers kan dit een behoorlijk lastige stap zijn naar volledig rookvrij werken.
Naast het afbreken van de rookruimtes moet een werkgever medewerkers informeren en met belanghebbenden in gesprek. Daarnaast kan hij medewerkers ondersteunen bij het stoppen met roken. Deze toolbox helpt u bij het nemen van alle benodigde stappen naar een rookvrije werkomgeving.
Voldoe voor 1 januari 2022 aan uw wettelijke verplichting
Roken is veruit de belangrijkste leefstijlfactor waardoor mensen ziek worden. Gemiddeld genomen melden rokers zich vaker ziek, hebben vaker chronische ziekten en een lagere productiviteit vanwege rookpauzes. Redenen genoeg voor werkgevers om roken te ontmoedigen en medewerkers te helpen met stoppen. Deze toolbox geeft uw organisatie duidelijkheid over de wettelijke regels, de manier waarop u rookvrij werken regelt en welke communicatie en ondersteuning u uw (rokende) medewerkers kunt geven.
Verdiepingsartikel Gezondheid werknemer Publicatiedatum: 22-07-2021
Per 2022 is het doek gevallen voor de rookruimtes in organisaties. Er mag dan geen inpandige rookruimte meer aanwezig zijn. Dit is een volgende stap in de richting van een volledig rookvrije werkplek. Deze verandering heeft echter nogal wat voeten in de aarde, zeker als er uw organisatie veel verstokte rokers rondlopen. Moet u hier dan toch mee aan de slag? En hoe dan?
Vraag & Antwoord Preventie Publicatiedatum: 22-07-2021
Per 1 januari 2022 zijn we wettelijk verplicht om alle rookruimtes binnen onze organisatie te verwijderen. Roken is dan alleen nog toegestaan in de buitenlucht, zonder een afdakje. We zijn daarom bezig met een project om de stap naar een rookvrije werkomgeving te maken. Vanwege dat project vragen we ons af: hoeveel kosten heeft een werkgever eigenlijk aan een rokende werknemer?
Vraag & Antwoord Preventie Publicatiedatum: 22-07-2021
Werknemers hebben recht op een rookvrije werkplek. Voor 1 januari 2022 moeten werkgevers ook de rookruimtes verwijderen. Hoe hoog is de boete voor de werkgever als er toch gerookt wordt op het werk?
Tool Gezondheid werknemer Publicatiedatum: 02-08-2021
Dit stappenplan biedt uitleg voor het plannen, uitvoeren en evalueren van een succesvol rookvrij werken-programma.
Infographic Gezondheid werknemer Publicatiedatum: 02-12-2021
Volgens de Tabakswet moet de werkplek rookvrij zijn. Per 2022 is er geen uitzondering voor rookruimtes meer. In het Tabaks- en rookwarenbesluit staan nog twee uitzonderingen op het rookverbod.
Vraag & Antwoord Gezondheid werknemer Publicatiedatum: 02-08-2021
In onze organisatie is rookvrij werken een belangrijk speerpunt. Het draagt bij aan de gezondheid en vitaliteit van onze werknemers als ze niet roken. We vragen ons af of de thuiswerkplek ook rookvrij moet zijn? Mogen we roken op de thuiswerkplek verbieden?
Vraag & Antwoord Gezondheid werknemer Publicatiedatum: 26-07-2021
Binnen onze organisatie gaan we aan de slag met rookvrij werken. Voor 1 januari 2022 moesten de rookruimtes immers verdwenen zijn. We vragen ons af welke belanghebbenden we allemaal moeten betrekken bij deze stap naar rookvrij werken?
Nieuws Instemmingsrecht Publicatiedatum: 23-04-2021
Vanaf 1 januari 2022 zijn rookruimtes op de werkvloer niet meer toegestaan. Werkgevers moeten dus maatregelen nemen om deze ruimtes op te heffen. Omdat het gaat om een regeling rond arbeidsomstandigheden, heeft de ondernemingsraad (OR) daarbij instemmingsrecht.
Tool Gezondheid werknemer Publicatiedatum: 23-07-2021
Dit formulier geeft u een overzicht van de relevante gespreksonderwerpen voor een overleg over rookvrij werken.
Tool Arbeidsvoorwaarden Publicatiedatum: 22-07-2021
Gebruik deze regeling om duidelijke regels over rookvrij werken op te stellen.
Nieuws Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) Publicatiedatum: 02-08-2021
Volgens de Tabakswet moeten rookruimtes op de werkvloer vóór 1 januari 2022 verdwijnen. De overheid vindt het belangrijk dat werkgevers en bedrijfsartsen werknemers uit hun organisatie ondersteunen in het stoppen met roken. Maar mag een werkgever eigenlijk wel aan een werknemer vragen of hij rookt?
Vraag & Antwoord Gezondheid werknemer Publicatiedatum: 23-07-2021
Voor de rokers in onze organisatie is het een zware dobber dat ze niet meer onder werktijd een sigaret kunnen opsteken. De werknemers die willen stoppen met roken willen we zoveel mogelijk helpen. Op welke manieren kunen we de werknemers hierbij ondersteunen?
Nieuws Preventie Publicatiedatum: 13-02-2020
Sinds begin januari is het aantrekkelijker geworden om werknemers te helpen bij het stoppen met roken. Het gaat namelijk onder bepaalde voorwaarden niet meer ten koste van het eigen risico van degene die stopt. Dat kan een extra stimulans zijn.
Vraag & Antwoord Werkkostenregeling (WKR) Publicatiedatum: 17-01-2022
De wetgever verplicht ons uiterlijk op 1 januari 2022 de rookruimtes binnen onze organisatie te sluiten. Dat betekent dat werknemer niet meer op het werk kunnen roken. Kunnen wij onze werknemers onbelast een cursus stoppen met roken laten volgen?
Nieuws Preventie Publicatiedatum: 02-11-2018
Het aanbieden van groepstrainingen gecombineerd met beloningen kan een effectieve methode zijn om werknemers te laten stoppen met roken, zo wijst een recente studie van Universiteit Maastricht uit.
Nieuws Preventie Publicatiedatum: 13-08-2021
Per 1 januari 2022 mogen Nederlandse organisaties geen inpandige rookruimtes meer hebben. Dat levert mogelijk gemor op onder rokende werknemers. Een slimme manager gebruikt de voormalige rookruimtes in zijn voordeel en betrekt de werknemers bij de keuze van een nieuwe bestemming voor de ruimte.
Nieuws Preventie Publicatiedatum: 21-07-2021
Per 1 januari 2022 moet de hele werkomgeving rookvrij zijn. Het is belangrijk om de medewerkers op tijd te informeren als de regels in uw organisatie hiervoor op de schop moeten. De manier waarop die communicatie plaatsvindt, kan de boodschap maken of breken.
Tool Gezondheid werknemer Publicatiedatum: 30-07-2021
Gebruik dit stappenplan voor een positieve, tactvolle manier van communiceren over rookvrij werken in uw organisatie.
Verdiepingsartikel Werkplek Publicatiedatum: 02-08-2021
Werknemers hebben recht op een rookvrije werkplek. Per 1 januari 2022 is een afzonderlijke rookruimte in de organisatie dan ook niet meer toegestaan. Vooral in organisaties waar veel werknemers graag een peuk opsteken in de pauze, kan die verandering veel vragen oproepen. Wat zijn de belangrijkste?
Vraag & Antwoord Publicatiedatum: 27-07-2020
Onze organisatie voert een actief antirookbeleid. Mogen we sollicitanten vragen of ze roken en ze daarop afwijzen? En mogen we dit in de vacature vermelden?
Vraag & Antwoord Auto van de zaak Publicatiedatum: 14-04-2022
Onze vertegenwoordigers gebruiken bedrijfsauto’s om mee naar klanten te rijden. Sommige werknemers roken in die bedrijfsauto’s. De werknemers die niet roken hebben daar last van. Mogen wij roken in de auto toestaan of geldt het rookverbod op de werkplek ook voor deze bedrijfswagens? Werknemers mogen de auto’s niet privé gebruiken.
Nieuws Ontslag Publicatiedatum: 09-08-2018
Een ambtenaar die volgens haar werkgever onvoldoende meewerkte aan opdrachten om haar leefstijl aan te passen, is onterecht ontslagen. Dat oordeelde de Centrale Raad van Beroep.
Vraag & Antwoord Preventie Publicatiedatum: 10-07-2019
Onze organisatie wil roken ontmoedigen. We hebben daarvoor een rookbeleid opgesteld, waarin we ook roken voor de ingang van het bedrijfspand verbieden. Maar, mogen we dat wel verbieden?