Acceptgiro met brief echt verleden tijd?

17 januari 2018 | Door redactie

Uw organisatie moet mee met de huidige veranderingen in fondsenwerving. Een acceptgiro met brief is dan ook niet meer van deze tijd. Technologische ontwikkelingen en andere wet- en regelgeving zorgen voor andere nieuwe manieren van fondsenwerving. Welke veranderingen zijn interessant voor uw organisatie?

Steeds meer mensen maken gebruik van mobiel bankieren. Een overboeking is daardoor vrij eenvoudig, omdat er meestal geen bankpas nodig is. Daarnaast bieden veel van deze apps de mogelijkheid om acceptgiro’s te scannen. De introductie van de iDEAL QR-code maakt het ook makkelijker om te doneren via de mobiele app van de bank.
Het afgelopen jaar is de contactloze collectebus geïntroduceerd.  De komende jaren zal dit zich verder ontwikkelen. De apparaten om contactloos te betalen zullen handzamer, lichter en goedkoper worden.

PSD2 verandert het betalingsverkeer

Veranderingen in het betalingsverkeer zullen ook van invloed zijn op de manier van fondsenwerving. De invoering van de Payment Services Directive 2 (PSD2) zorgt er onder andere voor dat banken verplicht zijn om derden toegang te geven tot een betaalrekening van een klant (als hij daar zelf toestemming voor heeft gegeven). Dit geeft banken en organisaties de mogelijkheid om allerlei nieuwe diensten en producten te gaan aanbieden. Uw organisatie kan daar mogelijk ook slim op inspelen.

Acceptgiro verdwijnt nog niet

Al die nieuwe ontwikkelingen betekenen niet dat de aloude acceptgiro nu al gaat verdwijnen. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vorig jaar besloten om de afschaffing van de acceptgiro nog uit te stellen. Consumenten en non-profitorganisaties maken namelijk nog relatief veel gebruik van de acceptgiro. Over een aantal jaren zal dit nogmaals worden bekeken.