Coronacrisis niet zonder gevolgen voor uw goede doel

In verband met het coronavirus heeft de overheid verschillende maatregelen moeten nemen. Uw organisatie zal de gevolgen daarvan voelen. Ook financieel zal het uw non-profitorganisatie raken. Gelukkig zijn er nog wel een aantal dingen die uw organisatie zelf ook kan doen.

25 maart 2020 | Door redactie

De maatregelen van de overheid om het coronavirus tegen te gaan, hebben verstrekkende gevolgen voor de non-profitsector. Vrijwilligers mogen bijvoorbeeld niet langer langs de deuren voor collectes. In het collecterooster stonden al verschillende (landelijke) collectes gepland, maar die zijn allemaal opgeschort. Daarnaast moeten verschillende organisaties hun deuren sluiten zoals musea, theaters, scholen en sportverenigingen. En afgelopen maandag kondigde het kabinet aan dat evenementen, samenkomsten en bijeenkomsten tot 1 juni zijn verboden. Waarschijnlijk hebben deze maatregelen ook gevolgen voor de werkzaamheden van uw organisatie.

Zelf ook iets doen om gevolgen te beperken

Om de gevolgen te verzachten zijn er verschillende regelingen opgezet waar uw organisatie mogelijk van kan profiteren. Maar uw organisatie kan zelf ook wat dingen doen: probeer de lopende kosten te verlagen, zorg voor tijdige betaling van debiteuren en vraag crediteuren om uitstel van betaling. Vergeet daarnaast ook niet om uitstel van betaling te vragen bij de Belastingdienst en pas indien nodig de voorlopige aanslag voor de vennootschapsbelasting aan.

Online nog steeds fondsen werven

Bedenk ook dat een collecte of evenement misschien niet mogelijk is, maar dat uw organisatie nog wel online fondsen kan werven of een campagne voor crowdfunding kan opzetten. Verder is het belangrijk om in deze tijd contact te houden met uw vrijwilligers. Wellicht kunnen de vrijwilligers helpen bij online-activiteiten van uw organisatie om zo toch nog contact te houden met de doelgroep. Mochten vrijwilligers geen taak kunnen vervullen, dan is het misschien om een optie om te kijken of ze nuttig kunnen zijn voor organisaties die staan te springen om een paar extra handjes.

Samen uit de crisis komen

Daarnaast moet uw organisatie natuurlijk contact houden met andere stakeholders zoals huurders, fondsen, leveranciers en gemeente. Kijk wat ze voor uw organisatie kunnen betekenen. Uiteindelijk is het doel toch om samen weer uit deze coronacrisis te komen. Verder is dit natuurlijk ook een goede mogelijkheid om achterstallig onderhoud op te pakken in de vorm van bijvoorbeeld een grote voorjaarsschoonmaak, administratie bij te werken of het opzetten en bedenken van nieuwe fondsenwervende evenementen. Die evenementen kan uw organisatie dan opstarten als alles weer iets rustiger is.