Donateursvertrouwen is weer gelijk gebleven

24 januari 2018 | Door redactie

Voor de derde keer op rij is het donateursvertrouwen gelijk gebleven. Uit het rapport van het Nederlandse Donateurspanel (NDP) blijkt dat het donateursvertrouwen ook in het vierde kwartaal van 2017 is blijven steken op -7. Daarnaast heeft het panel gekeken naar de onderwerpen die meer aandacht verdienen in 2018.

Elk kwartaal kijkt het NDP (pdf) naar het donateursvertrouwen in Nederland. De hoogte van deze index voor het donateursvertrouwen is afhankelijk van het geefklimaat, de geefbereidheid en het imago van goede doelen. In het laatste kwartaal van 2017 is het donateursvertrouwen niet verder gestegen of gedaald, maar blijven steken op -7. De stijging van het consumentenvertrouwen van 23 naar 25 is dus niet terug te zien in het donateursvertrouwen.

Meer vrijwilligerswerk dan gedacht

In het rapport kijkt het NDP ook terug op 2017 en vooruit naar 2018. Als eerste is gekeken of de verwachtingen voor 2017 ook zijn uitgekomen. Hieruit blijkt dat de respondenten meer vrijwilligerswerk hebben gedaan, meer hebben gegeven aan goede doelen en groener zijn gaan leven dan in eerste instantie gedacht. In 2018 zouden de toenemende kosten voor gezondheidszorg, de armoede en de ouderenzorg in Nederland veel meer aandacht moeten krijgen.