Donateursvertrouwen stijgt ook verder in tweede kwartaal

16 augustus 2017 | Door redactie

In het tweede kwartaal van 2017 is het donateursvertrouwen gestegen van -9 naar -7. Dit blijkt uit het kwartaalrapport van het Nederlandse Donateurspanel (NDP). Daarnaast kwam uit het onderzoek naar voren dat er nog maar weinig mensen gebruikmaken van mobiel doneren.

De respondenten van het NDP zijn ook dit kwartaal weer een stuk positiever geworden ten aanzien van het donateursvertrouwen. Uit het rapport (pdf) van het NDP blijkt dat het donateursvertrouwen (gestegen van -9 naar -7) eenzelfde patroon vertoont als het consumentenvertrouwen (gestegen van 16 naar 23). Het geefklimaat, de geefbereidheid en het imago van goede doelen zijn dus verbeterd. Dat is positief nieuws voor de fondsenwerving van uw organisatie.

Beperkt gebruik van mobiel doneren

In het onderzoek heeft het NDP ook gekeken naar het gebruik van de mobiele telefoon. Steeds meer mensen maken er gebruik van en dat zou ook zijn effect moeten hebben op het doneren aan uw organisatie. Er zijn verschillende manieren van mobiel doneren: sms-donatie, mobiel bankieren en een app. Sms-donatie is daarbij het meest bekend (56,7%). Mobiel bankieren (51,5%) en het doneren via een app (45,4%) zijn minder bekend bij de donateurs. Het gebruik van deze methoden sluit daarbij aan: sms-donatie (21,1%), mobiel bankieren (11,6%) en doneren via een app (4,4%). Donateurs maken dus nog maar beperkt gebruik van mobiel doneren.