Donateursvertrouwen weer iets in de lift

8 juni 2016 | Door redactie

Na het dipje in het laatste kwartaal van 2015 laat het donateursvertrouwen in het eerste kwartaal van 2016 weer een lichte stijging zien. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse Donateurspanel (NDP).

De hoogte van het donateursvertrouwen is afhankelijk van het geefklimaat, de geefbereidheid en de imagofluctuatie. Het NDP bepaalt elk kwartaal de hoogte van het donateursvertrouwen. In maart 2016 (pdf) kwam het donateursvertrouwen uit op -18. Dat is een lichte stijging, want in december 2015 was dat nog -20. Het donateursvertrouwen is belangrijk voor uw goededoelenorganisatie. Het zegt namelijk ook iets over of u makkelijk fondsen kunt werven voor uw organisatie.

Familie en kinderen gaan voor in testament

Daarnaast heeft het NDP ook vragen gesteld over het nalaten aan een goed doel. Hieruit blijkt dat meer dan een derde van de respondenten (nog) geen testament heeft. De leeftijd speelt hierbij een belangrijke factor. Onder de 24 jaar heeft bijna niemand een testament. Het aantal testamenten neemt pas flink toe bij de respondenten vanaf 35 jaar. Slechts 5% van de respondenten heeft één of meer goede doelen in het testament opgenomen (tool). Het gaat dan meestal om respondenten van 55 jaar en ouder.  De belangrijkste reden om geen goed doel in het testament op te nemen, is dat familie en kinderen voorgaan. Daarnaast is er vaak nog een gebrek aan vertrouwen in de non-profitsector, omdat te veel geld opgaat aan de kosten van de organisatie.