Doneren verandert door nieuwe ontwikkelingen

20 april 2016 | Door redactie

Het betalingsverkeer in Nederland is flink aan het veranderen. Uit een recent onderzoek blijkt dat het aandeel van traditionele betaalwijzen zoals de machtiging en de acceptgiro bij online aankopen vermindert. Dat heeft ook gevolgen voor de manier van doneren aan uw organisatie.

Op dit moment kunnen donateurs op vier manieren geld geven: via incasso, acceptgiro, spontane overboekingen of contant geld. De acceptgiro gaat echter per 1 januari 2019 verdwijnen. Het onderzoek laat ook zien dat mensen steeds meer online aankopen doen. In 2015 waren er 142 miljoen online aankopen (in 2014 was dat 127 miljoen). Het aantal aankopen via de smartphone groeit daarbij van 5,8 miljoen naar 8,9 miljoen.  

Veranderd geefgedrag van donateurs

Mensen hebben dus ook steeds minder contant geld op zak. De smartphone maakt het namelijk mogelijk dat donateurs op ieder moment (waar ze ook zijn) kunnen geven aan uw organisatie. Het geefgedrag van de donateur is daardoor aan het veranderen. Donateurs willen steeds meer gebruiksgemak en een snellere afhandeling van de donatie.

Daarnaast zijn er ook nieuwe ontwikkelingen, die de mogelijkheden van doneren in de toekomst gaan veranderen:

  • contactloos betalen met bankkaart of smartphone;
  • invoering van een nieuwe Payment Service Directive (PSD2), richtlijn op het gebied van betalingsverkeer ;
  • blockchain, twee partijen kunnen zonder tussenkomst van een derde (bijvoorbeeld een bank) een transactie uitvoeren.  

Gevolgen van ontwikkelingen betalingsverkeer

In het meinummer van Bestuur Rendement vindt u een artikel over de gevolgen van de nieuwe ontwikkelingen in het betalingsverkeer. Nog geen abonnee? U kunt hier een proefabonnement op Bestuur Rendement afsluiten.