Erkenning goede doelen nu aan te vragen

13 januari 2016 | Door redactie

De keurmerken van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), de Raad voor financiële Betrouwbaarheid (RfB) en het Goede Doelen Keurmerk zijn per 1 januari dit jaar vervangen door de erkenning goede doelen. Uw goededoelenorganisatie kan de erkenning goede doelen nu ook aanvragen. Als uw fondsenwervende instelling al lid is van Goede Doelen Nederland of het Instituut Fondsenwerving, krijgt u als eerste te maken met de nieuwe erkenningsregeling.

De regeling is een uitkomst van het validatiestelsel filantropie. Dit stelsel is ontwikkeld om te komen tot een transparante en effectieve sector met goed toezicht. De erkenningsregeling is daar een belangrijk onderdeel van, deze vervangt namelijk de huidige keurmerken (CBF-Keur, RfB-keur en het Keurmerk Goede Doelen). Daarmee voldoet de branche aan de wens van de Autoriteit Consument & Markt, die het aantal keurmerken wil terugbrengen. Daarnaast is het voor consumenten overzichtelijker als alle goede doelen één erkenning gebruiken.

Normen voor erkenning

Afhankelijk van de grootte van uw organisatie wordt u in één van de vier categorieën (tools) ingedeeld. Aan welke normen u moet voldoen, is dan weer afhankelijk van de categorie waarin uw organisatie is ingedeeld. Niet alleen de normen zijn opnieuw geformuleerd, ook de controle is aangescherpt. Voor fondsenwervende organisaties zal het Centraal Bureau Fondsenwerving de rol van toezichthouder op zich nemen.