In 2016 is de erkenningsregeling voor goede doelen ingevoerd. Voldoet uw organisatie aan bepaalde kwaliteitseisen, dan kan het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) een Erkenning afgeven. Het is echter nog te vroeg om te stellen dat hierdoor ook het publieksvertrouwen is toegenomen. Dit blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de Stuurgroep Erkenningsregeling.
De laatste jaren is het aantal erkende goede doelen flink gestegen. Eind 2018 stond de teller van het aantal erkende goede doelen op 567. De laatste jaren zijn er verschillende maatregelen genomen om de Erkenning te stimuleren. Dit is onder andere gebeurd door de afstemming met de ANBI-regeling. Het is nu mogelijk om beide regelingen tegelijk aan te vragen. Daarnaast zorgt de samenwerking voor meer efficiëntie bij de controles. De Campagne ‘Geef Gerust’ moest zorgen voor meer bekendheid van de erkenningsregeling bij het publiek. Verder moest de invoering van het Erkenningspaspoort ook bijdragen aan meer transparantie bij goede doelen.
De tussentijdse evaluatie is uitgevoerd bij een beperkt aantal stakeholders en erkende goede doelen. Hieruit blijkt dat het gebruik van de Erkenning positief is, maar dat op dit moment nog niet valt te zeggen of het publieksvertrouwen ook is toegenomen. Dit moet blijken uit de uitgebreide evaluatie in 2021. Er is wel besloten om in 2019 geen wijzigingen door te voeren in de normen voor de erkenningsregeling. Uit de evaluatie kwam namelijk naar voren dat er de laatste tijd flink wat is gewijzigd en dat enige rust gewenst is. Een ander punt is de indeling in categorieën. Op basis van de baten is een organisatie al snel als groot aan te merken en het is de vraag of dat gewenst is. Er is ook onderzoek nodig om te kijken op welke manier nieuwe vormen van filantropie een plek moeten krijgen binnen het stelsel.
Uw organisatie kan de Erkenning van het CBF krijgen als er wordt voldaan aan de volgende kwaliteitseisen:
Het is aan het CBF om te controleren of uw organisatie aan de kwaliteitseisen voldoet.