Fondsen kunnen het breed laten hangen

4 september 2013 | Door redactie

Uit cijfers van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) blijkt dat goede doelen het vooral moeten hebben van giften, contributies en nalatenschappen. Collecteren zorgt slechts voor een klein deel van de inkomsten. Al met al beschikken fondsen over grote reserves.

De voorlopige cijfers over 2012 van de goede doelen met een CBF-Keurmerk of CBF-Certificaat laten zien dat er vorig jaar minder inkomsten zijn verworven dan in de jaren daarvoor. Dit betekent echter niet dat ze zich in zwaar weer bevinden. Het blijkt dat fondsen juist grote reserves hebben. Dit betekent dat er telkens meer geld is opgehaald dan uitgegeven, want deze winsten komen uiteindelijk in de reserves terecht. Wilt u praktische vaktools over effectief fondsenwerven, bekijk dan eens het traject Fondsenwerving.

Door fondsenwerving meer dan € 2 miljard aan reserves

231 fondsen die zijn aangesloten bij het CBF wisten in 2012 ruim € 2,9 miljard aan inkomsten te verwerven. Een klein deel daarvan ging op aan kosten voor de eigen fondsenwerving en administratie, want € 2,6 miljard werd besteed aan de doelstellingen. Daarnaast zitten deze fondsen samen op een reserve van € 2,2 miljard. Overigens hebben nog niet alle goede doelen hun cijfers bekendgemaakt.