Geen uitzondering telemarketing voor goede doelen

15 juli 2020 | Door redactie

In de voorgestelde wijzigingen voor telemarketing komt geen uitzondering voor goede doelen. Dit heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken geantwoord op Kamervragen. Volgens haar bestaat er geen onderscheid tussen het bellen van commerciële partijen of van goede doelen.

Organisaties maken voor telemarketing op dit moment nog gebruik van het zogenoemde opt-outsysteem. Er is daarbij geen toestemming nodig om iemand te bellen. Afmelden kan alleen via het Bel-me-niet-Register. Dit opt-outsysteem wordt door veel mensen als zeer vervelend ervaren. Het kabinet heeft daarom besloten om dit systeem te wijzigen. Het is de bedoeling om over te stappen op een opt-insysteem. Organisaties mogen dan alleen nog maar bellen als ze toestemming hebben. Goede doelen hebben aangedrongen op een uitzondering, maar de staatssecretaris heeft een grote streep door dit verzoek gezet.

Telefonische benaderring niet op prijs

Ter ondersteuning van dit punt maakt de staatssecretaris gebruik van een onderzoek van Zest. Hieruit blijkt dat 52,3% van de ondervraagden een telefonische benadering vrijwel nooit op prijs stellen. Slechts een derde van de ondervraagden (33,3%) vindt dat het voor goede doelen makkelijker moet zijn om potentiële donateurs te benaderen. Een uitzondering voor het bellen door goede doelen is dus volgens de staatssecretaris niet op zijn plaats.

Zelfregulering geen goede oplossing

Goede Doelen Nederland heeft eerder ook aangegeven dat zelfregulering binnen de sector ook mogelijk is. De staatssecretaris vindt dat geen goede oplossing en houdt vast aan de definities voor telemarketing en klantrelatie. Met zelfregulering is het namelijk nog steeds onduidelijk waarom iemand door een bepaalde organisatie wordt gebeld.
Daarnaast komt er geen uitbreiding van het begrip klantrelatie in de nieuwe wet. Er waren vragen gesteld om mensen die aantoonbaar sympathiseren (bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk, het tekenen van een petitie of het bijwonen van een bijeenkomst) wel bereikbaar te maken voor fondsenwerving. Ook daar voelt de staatssecretaris niets voor.