Goede doelen betalen flink bedrag aan negatieve rente

3 augustus 2022 | Door redactie

Het afgelopen jaar hebben goede doelen € 2,3 miljoen betaald aan negatieve rente. Dit blijkt uit onderzoek van NOS bij de twintig grootste goede doelen in Nederland.

Banken betaalden altijd rente over het geld bij een bank. Sinds 1,5 jaar is dat veranderd en moeten particulieren en organisaties negatieve rente betalen. Dat betekent dat ze moeten betalen voor het hebben van geld bij de bank. Goede doelen kunnen daar ook mee te maken krijgen als ze donateursgeld willen stallen bij de bank. Vorig jaar was dat ruim € 2,3 miljoen voor de twintig grootste goede doelen in Nederland blijkt uit onderzoek van de NOS. Zo moest Artsen zonder Grenzen € 362.000 aan negatieve rente betalen over hun vermogen.

Niet besteden aan het goede doel

Dit opgehaalde geld kan daardoor dus niet besteed worden aan het goede doel. Bij het Leger des Heils, het Rode Kruis, KWF Kankerbestrijding en KiKa ging het ook om een bedrag van meer dan € 200.000. Het opgehaalde donateursgeld is bij de grootste organisaties ruim € 700 miljoen. Daarvan gaat 0,32% op aan het betalen van negatieve rente.

Geen uitzonderingspositie goede doelen

Andere organisaties hebben de schade kunnen beperken door te spreiden over meerdere rekeningen, afzonderlijke afspraken te maken met banken, geld overzetten naar buitenlandse rekeningen of meer te gaan beleggen. Goede doelen hebben dus geen uitzonderingspositie gekregen. Bij de aankondiging van de negatieve rente hebben ze daar wel om gevraagd. De exacte regels verschillen nu per bank. Het kan dus goed uitpakken om eens te overleggen met de bank over de mogelijkheden. Daarnaast gaat de Europese Centrale Bank de rente verhogen. De Nederlandse banken zullen de negatieve rente langzaam afbouwen.