Goede doelen krijgen harde klappen door coronacrisis

Het zijn zware tijden voor veel goede doelen. Veel organisaties kunnen door de maatregelen van de overheid geen fondsen meer werven, moeten evenementen afgelasten of zijn zelfs genoodzaakt om de deuren te sluiten. Volgens een quick scan van Goede Doelen Nederland heeft 80% te maken met een terugloop van inkomsten.

15 april 2020 | Door redactie

De non-profitsector heeft net als veel andere organisaties last van de coronacrisis. Goede Doelen Nederland heeft daar recent onderzoek naar gedaan bij haar leden. Veel organisaties (80% van de respondenten) hebben nu al te maken met een terugloop van inkomsten. Zo’n 77% van organisaties geeft zelf aan dat ze niet zeker zijn van de continuïteit van de werkzaamheden. De goede doelen verwachten een daling van 10% tot 30% op hun begroting voor 2020.

Werkgelegenheid in de non-profitsector

Daarnaast geven goede doelen aan dat dit mogelijk ook grote gevolgen heeft voor de werkgelegenheid in de sector. Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de respondenten bang is voor de gevolgen van de coronacrisis voor de werkgelegenheid. De kans is groot dat organisaties tijdelijke contracten niet gaan verlengen, opdrachten van zelfstandigen stopzetten en openstaande vacatures de komende tijd niet invullen.

Doelbesteding komt onder druk te staan

Driekwart van de ondervraagde non-profitorganisaties denkt dat de huidige crisis ook gevolgen heeft voor de doelbesteding. Goede doelen hebben moeite om de gewenste hulp aan kwetsbaren te leveren. Daarnaast zijn veel onderzoeksprojecten stilgelegd. Dit alles zet de doelbesteding van de goede doelen onder druk.