Goede doelen niet blij met verdwijnen acceptgiro

Het verdwijnen van de acceptgiro hing al een tijdje in de lucht, maar nu lijkt het dan echt zover. Currence (de eigenaar van de acceptgiro) heeft laten weten dat de acceptgiro per 1 juni 2023 verdwijnt. Goede Doelen Nederland vindt dit onbegrijpelijk, omdat er nog geen alternatief voor handen is.

3 november 2021 | Door redactie

Tegenwoordig maken steeds meer mensen gebruik van internetbankieren. Het gebruik van de acceptgiro is daardoor afgenomen. Eerder was al aangekondigd dat de acceptgiro op termijn zou verdwijnen. Afschaffing is echter nog uitgesteld, omdat vooral goede doelen en sommige consumenten de acceptgiro nog regelmatig gebruiken. Donateurs van goede doelen zonder internetbankieren (dit zijn vooral ouderen) maakten bijvoorbeeld nog gebruik van de acceptgiro. Goede Doelen Nederland zou nog onderzoek doen naar het gebruik van de acceptgiro. Dat onderzoek is nu bijna afgerond, maar Currence heeft al besloten om de acceptgiro per 1 juni 2023 af te schaffen.

Alternatief voor de acceptgiro

Goede Doelen Nederland vindt dat besluit van Currence onbegrijpelijk. Er is namelijk nog geen overleg geweest met de Betaalvereniging over de resultaten van het onderzoek en de mogelijke alternatieven. Dit zou in de tweede helft van 2021 plaatsvinden, maar dat is nog niet gebeurd. Daarnaast is er op dit moment ook nog geen goed alternatief voor de acceptgiro. Goede Doelen Nederland heeft de Betaalvereniging direct om opheldering gevraagd en ook de Nederlandsche Bank geïnformeerd. Ze willen zo snel mogelijk een overleg over de actuele cijfers van het gebruik van de acceptgiro en de mogelijke alternatieven.