Grotere organisaties gaven in 2017 meer aan goede doelen

De grotere non-profitorganisaties hebben in 2017 bijna 10% meer aan goede doelen besteed dan in 2016. Dat blijkt uit de eerste resultaten van Goede Doelen Nederland onder 28 grotere goede doelen met inkomsten van meer dan € 20 miljoen per jaar.

1 augustus 2018 | Door redactie

Elk jaar doet Goede Doelen Nederland onderzoek naar de ontwikkelingen bij de grotere goede doelen in Nederland. Vooruitlopend op het rapport ‘Feiten en cijfers 2017’ heeft Goede doelen Nederland alvast de eerste resultaten bekendgemaakt. Hieruit blijkt dat de grote goede doelen in 2017 voor bijna € 166 miljoen meer aan maatschappelijke doelen hebben uitgegeven dan in 2016. In totaal komt de doelbesteding daardoor uit op € 1,9 miljard. In verhouding tot de totale bestedingen is dat een verhouding van 91%.

Meer steun van bedrijfsleven en donateurs

En ook de inkomsten van de grote organisaties zijn gestegen ten opzichte van 2016. De totale inkomsten van de betrokken organisaties komen uit op ruim € 2 miljard, dat betekent een stijging van 7,5% in vergelijking met 2016. De steun van het bedrijfsleven en donateurs heeft ook een stijgende lijn te pakken. Vorig jaar stegen de inkomsten uit giften en donaties met 6,6% ten opzichte van 2016. Het bedrijfsleven zorgde in 2017 voor inkomsten van ruim € 41 miljoen (in 2016 was dat nog ruim € 35 miljoen).

Alle cijfers komen in september

Het gehele rapport met alle cijfers over de grote goede doelen in Nederland verschijnt in september. De beloningen van de bestuurders over 2017 komen dan ook online te staan. Dit moet zorgen voor transparantie bij de goede doelen. Met deze cijfers leggen de goede doelen ook verantwoording af over de inkomsten en doelbestedingen over het afgelopen jaar. Het rapport is daarom ook in samenwerking met het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) en Mazars Accountants gemaakt.