Inkomsten goede doelen stijgen

8 december 2011 | Door redactie

Hoewel de overheid steeds minder subsidies verstrekt, zijn de opbrengsten van Nederlandse goede doelen in de afgelopen tien jaar gestegen. Gemiddeld namen de inkomsten met 3,8% per jaar toe. De inkomsten uit subsidies zijn de afgelopen tien jaar met 9,6% afgenomen. Dit blijkt uit een verslag van het Centraal Bureau Fondsenwerving.

In totaal hebben 831 goede doelen, waaronder War Child, Het Nederlandse Rode Kruis en KWF Kankerbestrijding in 2010 € 3,8 miljard ontvangen. In 2009 was dat bedrag nog € 3,7 miljard. De inkomsten in 2010 bestonden voor € 1,4 miljard uit eigen fondsenwerving, voor € 1,3 miljard uit overheidssubsidies en voor € 1,1 miljard uit overige inkomsten, zoals bijdragen van loterijen. Het Centraal Bureau Fondsenwerving registreert alle gegevens uit fondsenwerving en goede doelen.

Nederland heeft gulste gevers

Eerder heeft u al in het bericht ‘In 2010 meer geld naar goede doelen’ kunnen lezen dat de bij Vereniging Fondsenwervende instellingen (VFI) aangesloten charity-organisaties in 2010 meer geld uit donaties hebben ontvangen. Dat Nederland de gulste gevers heeft, blijkt ook uit de World Giving Index 2010 van de Charities Aid Foundation: maar liefst 77% van de Nederlanders geeft aan goede doelenorganisaties.

De top-5 meest vrijgevige landen van Europa:

Tabel gulle gevers - bron: World Giving Index 2010