Inkomsten uit eigen fondsenwerving stagneren

17 januari 2014 | Door redactie

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) maakte onlangs bekend dat de groei in de eigen fondsenwerving van goede doelen lager is geweest over 2012. In de tien jaar daarvoor groeide deze inkomsten namelijk gemiddeld met 3,9%. In 2012 was dit echter maar 0,7%. De bij het CBF aangesloten instellingen hebben in 2012 in totaal € 3,8 miljard aan baten binnengehaald.

Het CBF heeft op basis van jaarverslagen van 714 aangesloten goedendoelenorganisaties berekend hoeveel zij over 2012 hebben ontvangen aan donaties. Via de eigen fondsenwerving is iets meer binnengehaald ten opzichte van 2011, terwijl de inkomsten uit loterijen, subsidies en andere acties gestegen zijn met 8,6%. Tegelijkertijd zijn de kosten voor fondsenwerving (4,5%), administratie (1,8%) en het behalen van de doelstellingen (4,6%) ook iets gestegen. 

Laag donateursvertrouwen in 2013

Het CBF verwacht dat de stagnatie in de groei van eigen fondsenwerving doorzet in de komende jaren. Niet alleen vanwege de financiële malaise, maar mogelijk ook vanwege de negatieve berichtgeving over goede doelen in 2013. Dit zou betekenen dat uw organisaties meer moet gaan leunen op andere inkomstenbronnen, maar ook dat u transparant moet zijn om het donateursvertrouwen te vergroten. Deze was vorig jaar namelijk lager dan het consumentenvertrouwen.