Mensen geven meer bij een contactloze collectebus

28 februari 2018 | Door redactie

Maakt uw organisatie gebruik van een pincollectebus, dan heeft dat een positief effect op de opbrengst van de collecte. Mensen geven namelijk veel meer aan een goed doel als ze bij een collecte de mogelijkheid hebben om te pinnen. Dit blijkt uit recent onderzoek van Stichting Collecteplan naar de populariteit van de collecte.

De contactloze collectebus heeft recent zijn intrede gedaan in de wereld van de fondsenwerving. Dat is een positieve ontwikkeling voor uw organisatie, want mensen hebben tegenwoordig steeds minder contant geld op zak. Organisaties moesten daardoor op zoek naar alternatieve manieren van fondsenwerving. Diverse goede doelen hebben daarom gezamenlijk geïnvesteerd in de aanschaf van collectebussen met een ingebouwde pinautomaat. Uit onderzoek van Stichting Collecteplan blijkt nu dat de populariteit van collecteren is gestegen en dat mensen guller geven als er met een pincollectebus wordt gecollecteerd.

Waardering van collectant gestegen

Elk jaar gaan er zo’n 700.000 collectanten langs de deuren om geld op te halen voor het goede doel. Uit het onderzoek blijkt dat dit nog steeds erg zinvol is. Zo’n 61% van de ondervraagden vindt de collectes onmisbaar. Dat is ook terug te zien in de waardering van de collectant, want die is gestegen van 68% in 2014 naar 72% in 2017. Veel mensen vinden het nog steeds fijn om eenmalig een donatie te doen zonder verdere verplichtingen. Dit resulteert in een jaarlijkse collecteopbrengst van zo’n € 40 miljoen.

Opbrengst van pincollectebus is hoger

Toch is het erg belangrijk dat de manier van collecteren met zijn tijd meegaat. De pincollectebus moet op termijn de plaats in gaan nemen van de traditionele collectebus. De resultaten van deze nieuwe manier van collecteren zijn positief, want de opbrengst van een pincollectebus is gemiddeld € 141,50. Een kwart van deze opbrengst bestaat uit pinbetalingen. Een gewone collectebus leverde slechts gemiddeld € 65. Er wordt dus guller gegeven als de collectant met een pincollectebus langs de deuren gaat.