Non-profitsector wil uitzondering opt-in telemarketing

Het kabinet is bezig met een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat u straks het zogenoemde opt-in regime moet toepassen voor telemarketing. De non-profitsector is groot voorstander van een uitzondering op deze regel voor goede doelen. Recent heeft staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat echter aangegeven dat zij daar onvoldoende aanleiding voor ziet.

12 juni 2019 | Door redactie

Op dit moment geldt het systeem van opt-out voor de telemarketing. Organisaties kunnen consumenten zonder toestemming benaderen met een telefonische aanbieding. Afmelden is wel mogelijk via het Bel-me-niet-Register. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat wil echter overstappen naar een opt-in systeem: consumenten mogen niet gebeld worden, tenzij ze daar actief toestemming voor hebben gegeven. Het is de bedoeling dat de wet gaat gelden voor alle organisaties.

Financiering ernstig in gevaar

Goede doelen zijn daar niet erg blij mee en vinden dat er een uitzondering moet komen. De argumenten voor dit standpunt  hebben Goede Doelen Nederland en Nederland Filantropieland opgenomen in een positionpaper. In deze positionpaper geven deze partijen aan dat de financiering van vele maatschappelijke projecten ernstig in gevaar komt door dit voorstel. Goede doelen kunnen dan niet langer de kwaliteit waarborgen.  

Ernstige belemmering goede doelen

Het invoeren van dit wetsvoorstel is voor goede doelen dus een ernstige belemmering, die niet overeenkomt met een eerder kabinetsstandpunt. Het kabinet heeft namelijk eerder aangegeven ondersteunend te willen zijn aan de filantropie en dat ze een ‘participerende’ samenleving wil bevorderen.  Staatssecretaris Keijzer vindt een uitzondering echter niet nodig, omdat de privacy en de belangen van consumenten voorop staan. Binnenkort zal er een internetconsultatie starten over het wetsvoorstel. Goede Doelen Nederland en Nederland Filantropieland blijven in gesprek met het ministerie en zullen een stevig signaal blijven afgeven.