Nu aanmelden voor de Dag van de Filantropie

Wilt u meer weten over het particuliere initiatief, de ontwikkeling van de filantropie en het geefgedrag in Nederland, dan kunt u terecht bij de Dag van de Filantropie op 24 april 2014 van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. Wetenschappers en experts willen op deze manier aandacht vragen voor al deze initiatieven en maatschappelijke organisaties.

31 maart 2014 | Door redactie

De Dag van de Filantropie is een jaarlijks terugkerend evenement van de VU, waar onder meer de resultaten van het VU-onderzoek ‘Geven in Nederland’ worden gepresenteerd. De werkgroep Filantropische Studies onderzoekt namelijk elke twee jaar het geefgedrag van huishoudens, individuen, fondsen, bedrijven en goededoelenloterijen. Het gaat dan niet alleen om een financiële bijdrage, maar ook om bijdragen in de vorm van vrijwilligerswerk. Daarnaast kunt u terecht bij de presentatie van het manifest ‘Er waart een golf van idealisme door Nederland’ (pdf). 

Presentatie van manifest

De filantropische sector is volgens de VU nog te weinig zichtbaar, terwijl het echt wel meer is dan een alternatief voor overheidssubsidie. De Dag van de Filantropie en het manifest moeten hier verandering in brengen. Wetenschappers en maatschappelijke experts zullen op 24 april met dit manifest aandacht vragen voor particuliere initiatieven en hun steun geven aan maatschappelijke organisaties; dit in het licht van de politieke discussie die momenteel gaande is over de participatiesamenleving in Nederland. U kunt hierbij aanwezig zijn en er eventueel over meepraten.