Onderzoek naar definitie algemeen nut bij ANBI’s

22 december 2021 | Door redactie

Vanuit de Tweede Kamer komen regelmatig vragen over het gedrag van bepaalde algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s). Demissionair staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft daarom een commissie ingesteld die gaat kijken naar de definitie van algemeen nut in relatie tot de grenzen voor ANBI’s.

Met de giftenaftrek en de ANBI-regeling stimuleert de overheid de inzet van goede doelen. De voordelen van deze fiscale regels staan alleen open voor organisaties die voldoen aan de voorwaarden voor een ANBI-status. De Tweede Kamer stelt regelmatig vragen over de ANBI-status van bepaalde organisaties. Demissionair staatssecretaris Vijlbrief wil nu de relatie van de definitie van algemeen nut met de grenzen voor ANBI’s laten onderzoeken. Een commissie bestaande uit drie deskundigen moet naar dit vraagstuk gaan kijken.

Intrekken van de ANBI-status

De vragen uit de Tweede Kamer gaan bijvoorbeeld over organisaties die giften ontvangen uit onvrije landen. De staatssecretaris heeft op basis van deze berichten aangegeven dat hij laat onderzoeken of de Belastingdienst extra kan controleren of ANBI’s zich bezighouden met algemeen nut. Daarnaast moet gekeken worden of de Belastingdienst op basis van de bevindingen een ANBI-status kan intrekken of dat daar een wetswijziging voor nodig is. De commissie gaat ook kijken of er een risico is op witwaspraktijken via ANBI’s. In maart 2022 moeten de resultaten bekend zijn.

Kritisch volgen van onderzoek

Goede Doelen Nederland (GDN) en de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) hebben aangekondigd het onderzoek kritisch te volgen. Deze organisaties geven wel aan dat de strafrechter nu ook al kan ingrijpen als het gedrag in strijd is met de regels. Het is wel belangrijk dat organisaties zich kunnen blijven inzetten voor idealen die (nog) niet door de ‘meerderheid’ worden omarmd. Het is volgens GDN en SBF maar de vraag of hiervoor uitbreiding van de bevoegdheden van de Belastingdienst nodig is.

Bijlagen bij dit bericht