Per 1 juli zo’n 80 nieuwe erkende goede doelen

1 juni 2016 | Door redactie

De eerste goede doelen hebben zich bij het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) aangemeld voor de nieuwe erkenningsregeling. Het CBF zal op 1 juli bekendmaken welke goede doelen onder het keurmerk vallen. Er zijn nu in ieder geval al zo’n 80 nieuwe goede doelen.

Sinds het begin van dit jaar is er een nieuwe erkenningsregeling voor goede doelen. Deze nieuwe regeling vervangt de bestaande keurmerken: het CBF-Keur, CBF-Certificaat, het RfB-keur en het Keurmerk Goede Doelen. Per 1 juli kunnen de erkende organisaties gebruikmaken van het nieuwe keurmerk. Het CBF maakt op 1 juli officieel bekend welke goede doelen het keurmerk mogen voeren.

Overgaan op nieuwe keurmerk

In eerste instantie zullen de goede doelen met een CBF-Keurmerk of CBF-Certificaat overgaan op het nieuwe keurmerk. Daarnaast kunnen nieuwe goede doelen zich nu al aanmelden voor de regeling. Op dit moment hebben al zo’n 80 nieuwe goede doelen dit gedaan. Voor een brede werking en voldoende draagvlak is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk goede doelen zich aanmelden voor de nieuwe erkenningsregeling.

Nieuwe erkenningsregeling is niet verplicht

Het is echter nu nog niet verplicht dat organisaties zich aanmelden voor de nieuwe erkenningsregeling. In een eerdere brief (pdf) heeft voormalig staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie al aangegeven dat het wel de bedoeling is om de normen uit de nieuwe erkenningsregeling algemeen bindend te verklaren. Hiervoor is echter een meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer noodzakelijk. Het verplicht stellen van de nieuwe erkenningsregeling komt waarschijnlijk pas in 2017 weer op de agenda.