Platform voor interne toezichthouders goede doelen

Goede Doelen Nederland en het Nationaal Register werken samen aan de oprichting van een kennisplatform voor interne toezichthouders van goede doelen: Stichting Intern Toezicht Goede Doelen (Stichting ITGD). Dit platform is bedoeld om inzichten en ervaringen van interne toezichthouders met elkaar uit te wisselen.

27 november 2019 | Door redactie

Het interne toezicht van uw organisatie is in handen van het bestuur of de raad van toezicht. Goed toezicht draagt bij aan de kwaliteitsborging van de non-profitsector.  Uit onderzoek van Goede Doelen Nederland in samenwerking met het Nationaal Register blijkt dat een kennisplatform voor interne toezichthouders hieraan kan bijdragen. Interne toezichthouders blijken namelijk behoefte te hebben aan een platform om kennis en ervaringen uit te wisselen. Dit kennisplatform is nu in de maak.

Aansluiten bij platform is vrijwillig

Het kennisplatform stelt interne toezichthouders van goede doelen in staat om zich professioneel te ontwikkelen. Het is geheel vrijblijvend voor interne toezichthouders van organisaties om zich aan te sluiten bij het platform. In eerste instantie krijgen organisaties die zijn aangesloten bij Goede Doelen Nederland de mogelijkheid om deel te nemen aan het platform. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle erkende organisaties bij Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) zich kunnen aansluiten bij het kennisplatform voor interne toezichthouders.

Kleine bijdrage voor aangesloten organisaties

Goede Doelen Nederland en het Nationaal Register regelen de financiering van de eerste fase van de oprichting van het kennisplatform. Het is de bedoeling dat de aangesloten organisaties vanaf begin 2020 een kleine bijdrage betalen aan de Stichting ITGD. Dit kan in de vorm van het in rekening brengen van aansluitingskosten en een contributie aan de aangesloten interne toezichthouders. De oprichting van het kennisplatform staat op de agenda voor de algemene vergadering van Goede Doelen Nederland op 28 november 2019.