Tarieven 2017 bekend voor erkenning CBF

7 december 2016 | Door redactie

Heeft uw organisatie een erkenning ontvangen van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), dan krijgt u per 1 januari 2017 te maken met een nieuwe tariefstructuur voor de jaarlijkse bijdrage. Daarbij zullen de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Erkende organisaties moeten een jaarlijkse bijdrage betalen aan het CBF. De hoogte van deze jaarlijkse bijdrage is niet voor alle organisaties gelijk. Het CBF bepaalt deze bijdrage (pdf) op basis van twee componenten: de totale baten van uw organisatie en de specifieke baten uit fondsenwerving. Dit geld heeft het CBF nodig voor het directe toezicht op de goede doelen, het geven van voorlichting aan het publiek, het delen van informatie over de trends en ontwikkelingen en het waken over de reputatie van de sector. Voor de erkenningsbijdrage per 2017 kijkt het CBF naar de jaarrekening 2015.

Erkenningsregeling niet verplicht

Sinds 1 januari 2016 is er een nieuwe erkenningsregeling voor goede doelen. Deze erkenningsregeling komt in de plaats van de bestaande keurmerken voor goede doelen. Recent heeft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de overheid de erkenningsregeling niet verplicht gaat stellen voor alle goededoelenorganisaties. Het CBF probeert met de nieuwe tariefstructuur de financiële drempel laag te houden voor de kleinere organisaties.