Alternatief voor de VAR en BGL bekend

Onlangs heeft de Belastingdienst bekendgemaakt dat u in de toekomst de overeenkomst die u met een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) sluit, ter beoordeling aan de fiscus kunt voorleggen. Uit deze beoordeling blijkt vervolgens of uw onderneming loonheffingen moet afdragen voor de zpp’er. Ook komen er goedgekeurde voorbeeldovereenkomsten.

22 april 2015 | Door redactie

In het bericht ‘Is er meer duidelijkheid over de BGL?’ kon u al lezen dat staatssecretaris Wiebes van Financiën bezig is met het ontwikkelen van een alternatief voor de huidige Verklaring arbeidsrelatie (VAR) en de eerder voorgestelde Beschikking geen loonheffingen (BGL). In een brief aan de Tweede Kamer (pdf)  heeft Wiebes inmiddels laten weten dat hij het alternatief van de werknemers- en werkgeversorganisaties verder heeft uitgewerkt.

Een beoordeling biedt u zekerheid

Dit alternatief houdt in dat zowel belangenorganisaties van opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) als individuele opdrachtgevers en zzp’ers hun overeenkomsten kunnen voorleggen aan de Belastingdienst. Als de Belastingdienst de overeenkomst goedkeurt, heeft uw onderneming de zekerheid dat u geen loonheffingen hoeft af te dragen voor de zzp’er. Voorwaarde is wel dat er daadwerkelijk conform de overeenkomst wordt gewerkt. Is dit niet het geval, dan kan uw onderneming een correctieverplichting of naheffingsaanslag krijgen.

De voorbeeldovereenkomsten bieden houvast

De fiscus publiceert vervolgens de geanonimiseerde overeenkomst, zodat andere opdrachtgevers- en nemers die ook kunnen gebruiken. Zij hoeven hem dan dus niet opnieuw aan de fiscus voor te leggen. Daarnaast maakt de Belastingdienst zelf ook enkele voorbeeldovereenkomsten. De tijd die de Belastingdienst nodig heeft om een overeenkomst te beoordelen, zal gemiddeld zes weken bedragen. Maar is de overeenkomst eenmaal goedgekeurd, dan geldt de goedkeuring meteen voor vijf jaar. Er is dan verder geen VAR of BGL meer nodig.

Dringende vragen over de VAR of BGL?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de VAR of BGL, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!