Handboek Loonheffingen 2020 staat online

De Belastingdienst heeft – eindelijk – het Handboek Loonheffingen 2020 gepubliceerd. In het Handboek vindt u alle informatie over de loonheffingen voor 2020, waaronder de bijgewerkte informatie over de werkkostenregeling als gevolg van de vergroting van de vrije ruimte.

2 april 2020 | Door redactie

Het Handboek Loonheffingen 2020 is het naslagwerk van de Belastingdienst over alles wat met loonheffingen te maken heeft. De wijzigingen uit de eerder gepubliceerde Nieuwsbrieven Loonheffingen 2020 zijn er in verwerkt. Het Handboek bevat geen wijzigingen sinds de laatste Nieuwsbrief. 

Nieuwe bedragen verzuimboetes

De laatste wijzigingen stonden in de 3e editie van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2020. Daarin stonden onder meer de nieuwe bedragen van de verzuimboetes. Per 1 januari 2020 gelden namelijk de volgende bedragen: 

  • Maximaal € 5.514 als een werkgever de identiteit van een werknemer niet kan vaststellen en het daarvoor bedoelde anoniementarief niet toepast (betaalverzuimboete);
  • Minimaal € 68 en maximaal € 1.377 als een werkgever onjuiste of geen (volledige) aangifte doet (aangifteverzuimboete);
  • Maximaal € 1.377 als een werkgever een correctie niet, niet op tijd, fout of onvolledig verzendt (correctieverzuimboete).

Verder vermeldt het handboek de geïndexeerde bedragen van het lage-inkomensvoordeel (LIV) en het jeugd-LIV en informatie over de veranderingen ten aanzien van de werkkostenregeling, waaronder de vergroting van vrije ruimte.

Trefwoordenregister voor papierliefhebbers

Gebruikers die er de voorkeur aan geven om het Handboek op papier te raadplegen, moeten het zelf printen. Een trefwoordenregister is dan erg handig, maar de Belastingdienst maakt dit al jaren niet meer. Zoals ieder jaar heeft Rendement het ontbrekende register alsnog voor u samengesteld. U kunt het complete Handboek Loonheffingen 2020 met register (tool) nu downloaden.