Wat is hybride werken en wat is een hybride werkcultuur?

25 juni 2021

In de media lezen we steeds over 'hybride werken'. Maar wat is dat nu eigenlijk: hybride werken? En wat is een hybride werkcultuur?

De term 'hybride werken' wordt op het moment het meest gebruikt voor de situatie waarin medewerkers van een organisatie gedeeltelijk thuiswerken en gedeeltelijk op kantoor. 

In een uitgebreider vorm kan hybride werken ook betekenen dat volledig flexibel gekozen wordt, waar het werk verricht wordt. Thuis, op kantoor, in een vergaderzaal, in het buitenland of in dat leuke koffietentje op de hoek.

Hybride werkcultuur

Als een organisatie een hybride werkcultuur heeft, gaat het hybride werken nog wat verder. De locatie is niet langer leidend voor de keuze waar het werk gedaan wordt. Het soort werk, het doel van het werk, de wensen van klanten, de voorkeuren van de individuele medewerker, de reistijd en de beschikbare communicatiemiddelen zijn het uitgangspunt voor het kiezen van de locatie en de wijze van contact.

Een hybride werkcultuur vraagt om medewerkers die zelfstandig kunnen werken, verantwoordelijkheidsgevoel hebben en in staat zijn weloverwogen beslissingen te nemen. Werkgevers en leidinggevenden hebben een basishouding nodig van vertrouwen, coachen, faciliteren en ondersteunen, wanneer nodig.