Boeterente behoort niet tot kosten lening

11 januari 2016 | Door redactie

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft onlangs in een besluit aangegeven dat boeterente, ook in het kader van rentemiddeling, niet wordt aangemerkt als kosten van een geldlening, maar als rente van een schuld. Dit heeft tot gevolg dat boeterente altijd aftrekbaar is als rente van de eigenwoningschuld.

Boeterente moet worden betaald bij het aflossen, oversluiten of wijzigen van de eigenwoningschuld. Ook bij rentemiddeling komt de boeterente vaak aan bod. Rentemiddeling houdt in dat de geldverstrekker (de bank) de huidige rentevastperiode afbreekt en een nieuwe rentevastperiode afsluit. In dit geval brengen banken een boeterente in rekening vanwege het vroegtijdig afbreken van de rentevaste periode. Deze boeterente wordt verdeeld over de nieuwe rentevastperiode.

Het is ook mogelijk om in één keer te betalen

Banken liepen bij de uitvoering van de betalingsverplichtingen van de boeterente aan tegen uitvoeringsproblemen. Dit komt doordat het mogelijk is dat de klant de boete in vaste termijnen betaalt, als opslag op de reguliere rente. Banken zijn echter onvoldoende in staat om de reguliere rente, de opslag voor boeterente en de opslagen voor overige risico’s afzonderlijk te administreren. Dit komt doordat de opslag wordt aangemerkt als kosten van een geldlening. Hierdoor waren deze kosten niet aftrekbaar als rente van een (eigenwoning)schuld. Het is ook mogelijk om deze boete in een keer te betalen. In dit geval was de boeterente wel aftrekbaar als kosten (eigenwoning)schuld. Staatssecretaris Wiebes heeft het probleem van de banken opgelost door aan te geven dat boeterente altijd als rente van schulden moet worden gezien. Ook voor de beoordeling van de fiscale aflossingseis wordt boeterente in het vervolg altijd aangemerkt als rente van schulden.