De fiscale gevolgen van rentemiddeling

3 augustus 2015 | Door redactie

Heeft u een eigen woning en betaalt u een hoge rente, dan kan rentemiddeling voor u een uitkomst zijn. Recent heeft minister Dijsselbloem van Financiën aangegeven wat de fiscale aspecten zijn van rentemiddeling.

De Vereniging Eigen Huis heeft geldverstrekkers recent gevraagd om rentemiddeling aan te bieden aan klanten met een lopend rentecontract. Rentemiddeling houdt in dat de geldverstrekker de huidige rentevastperiode afbreekt en een nieuwe rentevastperiode afsluit. Een eventuele boeterente wordt verdeeld over de nieuwe rentevastperiode en moet door de klant in vaste termijnen worden betaald. In een brief aan de Tweede Kamer is de minister op verzoek van de vaste commissie van Financiën ingegaan op de fiscale behandeling van deze rentemiddeling.

Opslag niet altijd splitsen

De minister geeft in zijn brief aan dat banken de nieuwe rente doorgaans berekenen door uit te gaan van een marktconform rentepercentage en dat vervolgens verhogen met een opslag. Deze opslag bestaat uit de uitgesmeerde boeterente over de nieuwe rentevastperiode en daarnaast andere (risico)opslagen (bijvoorbeeld een vergoeding voor het risico van vroegtijdig volledig aflossen bij verkoop). Voor de fiscale behandeling hoeft u de opslag niet te splitsen van het rentepercentage als die opslag verwaarloosbaar is. Hiervan is volgens de minister sprake als het totaal van alle opslagen niet boven de 0,2 procentpunt uitkomt.

Uitgesmeerde boeterente is aftrekbaar

Meestal bedraagt de opslag meer dan dit maximum. In dat geval moet u de opslagen (boeterente en andere (risico)opslagen) en het rentepercentage splitsen. Het gedeelte van de opslag voor de boeterente kunt u bij de aangifte inkomstenbelasting aftrekken van het inkomen uit werk en wonen. De fiscale behandeling wijkt daardoor niet af van een normale boeterente, die u in één keer betaalt. De andere opslagen voor het dekken van bepaalde risico’s kunt u niet aftrekken, omdat u die bedragen niet kunt aanmerken als rente en kosten van de lening voor de eigen woning.