Hypotheekrenteaftrek blijft, schenkingsvrijstelling weg

15 december 2021 | Door redactie

Het nieuwe kabinet gaat niet opnieuw aan de hypotheekrenteaftrek morrelen. Maar de verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning gaat wel de prullenbak in is te lezen in het Coalitieakkoord 2021-2025. Hierin is ook opgenomen dat de coalitiepartijen starters een subsidie willen gaan geven voor de aankoop van hun eerste eigen woning.

In de afgelopen jaren zijn er al flink wat aanpassingen van de hypotheekrenteaftrek doorgevoerd, denk bijvoorbeeld aan de tariefsaanpassing die ervoor zorgt dat de hypotheekrente in 2023 tegen een vast tarief van 37,07% aftrekbaar is. In het coalitieakkoord is echter geen maatregel te vinden over de hypotheekrenteaftrek, deze wordt dus ongemoeid gelaten.

Verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning verdwijnt

De verruimde vrijstelling voor schenkingen (verdiepingsartikel) aan verkrijgers tussen de 18 en 40 jaar die zij voor de eigen woning gebruiken, die dit jaar € 105.302 bedraagt, gaat verdwijnen.
Daarnaast is opgenomen in het coalitieakkoord dat het nieuwe kabinet starters wil helpen met het kopen van een eigen woning, bijvoorbeeld door een nieuwe vorm van premie A-woningen (subsidie), zonder dat hierdoor de woningprijzen extra stijgen.

 

Bijlagen bij dit bericht