Minder profiteren van hypotheekrenteaftrek

7 januari 2016 | Door redactie

Eigenwoningbezitters kunnen dit jaar waarschijnlijk minder profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Dit is het gevolg van een wijziging in de belastingtarieven en een oprekking van de schijven in de loon- en inkomstenbelasting per 2016.

De betaalde hypotheekrente voor de eigen woning kan in aftrek worden gebracht op het inkomen uit werk en woning. De aftrek van deze hypotheekrente is afhankelijk van de belastingschijf waar het inkomen in valt. Voor de vierde schijf in de loon- en inkomstenbelasting geldt er dit jaar een aangepast tarief van maximaal 50,5%. Per 1 januari 2016 zijn daarnaast ook de belastingschijven veranderd en dat kan grote gevolgen hebben voor de hypotheekrenteaftrek.

Minder snel in het toptarief

Deze wijziging zorgt er namelijk voor dat de grens van de derde schijf is verschoven van een inkomen van € 57.585 naar € 66.421 op jaarbasis. Het inkomen valt dus minder snel in het toptarief en daardoor is de hypotheekrenteaftrek lager. Daarnaast is het tarief in de tweede en derde schijf gedaald van 42% naar 40,40%. Hierdoor wordt de aftrek lager als het inkomen in die twee of derde schijf valt.
Daar staat natuurlijk wel tegenover dat het loonstrookje per 1 januari 2016 een zonniger beeld zal geven. Dit compenseert deels het nadeel van de lagere hypotheekrenteaftrek.