Rente van restschuld huisverkoop aftrekbaar

12 november 2012 | Door redactie

Ben je huiseigenaar en wil je binnenkort je huis verkopen? Dan is er een kans dat je met een restschuld komt te zitten. Als je dan een lening neemt om die restschuld van te betalen, kun je vanaf 1 januari 2013 maximaal vijf jaar de rente en de kosten voor die lening van de belasting aftrekken.

Wil je jouw huis verkopen, maar zit je daardoor met een restschuld? Dan blijven de rente en de kosten van de lening waarmee je jouw restschuld afbetaalt, maximaal vijf jaar aftrekbaar. Dit staat in het regeerakkoord (pdf) en je kon hierover al kort lezen in het bericht ‘VVD en PvdA eensgezind over regeerakkoord’.

Rente en kosten van lening restschuld vijf jaar aftrekbaar

Minister Blok van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Wonen en Rijksdienst) heeft kortgeleden een nota van wijziging (pdf) naar de Tweede Kamer gestuurd, waarin hij deze maatregel voorstelt. Als de Tweede en de Eerste Kamer akkoord zijn, gaat de regeling definitief door.
Je kunt deze maatregel toepassen bij een restschuld die ontstaat als je in de periode van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2017 je huis verkoopt. Je hoeft niet per se de lening af te lossen om in aanmerking te komen voor de aftrekbaarheid van de rente en kosten. Wel vervalt deze aftrekbaarheid na vijf jaar. De regeling staat ook open voor huiseigenaren die na verkoop bijvoorbeeld gaan huren. Het is dus geen voorwaarde dat je na de verkoop van je eigen woning een nieuw huis moet kopen.

Aflossingsvrije hypotheek met NHG meenemen

Onlangs heeft minister Blok ook aangegeven dat huiseigenaren met een spaar- of aflossingsvrije hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij een verhuizing na 1 januari 2013 niet met een aflossingsverplichting te maken krijgen. Heb je nu een spaar- of aflossingsvrije hypotheek met een NHG, dan kun je die eventueel meenemen naar een volgende woning. Er zal dan niet van je worden geëist om deze hypotheek om te zetten in een annuïtaire lening en je blijft het recht op hypotheekrenteaftrek behouden.