Schenken voor eigen woning weer voordelig

2 september 2015 | Door redactie

Per 2017 kunt u als ouder onbelast een bedrag van € 100.000 schenken aan uw kind. Als voorwaarde geldt wel dat uw kind de schenking moet gebruiken voor de eigen woning. Dit blijkt uit de Prinsjesdagplannen die recent zijn uitgelekt.

In het nieuwsartikel ‘Nu al meer Prinsjesdagplannen uitgelekt’ kon u lezen dat het kabinet opnieuw het belastingvrij schenken voor de eigen woning gaat stimuleren. Op dit moment geldt er een schenkingsvrijstelling van € 52.752 als u schenkt aan uw kind die tussen de 18 en 40 jaar is en uw kind deze schenking gebruikt voor de aankoop van de eigen woning, de kosten voor de eigen woning of een studie. Per 2017 wil het kabinet deze schenkingsvrijstelling verhogen naar € 100.000 voor schenkingen voor de eigen woning.

Relatie en leeftijd verkrijger wel van belang

Deze verhoogde vrijstelling voor de aankoop, de verbetering of het onderhoud van de eigen woning of de aflossing van uw eigenwoningschuld is niet nieuw. Tussen 1 oktober 2013 en 1 januari 2015 kon u ook al gebruikmaken van een verhoogde schenkingsvrijstelling van € 100.000. De schenking hoefde toen niet van de ouders te zijn, maar mocht ook van een ander familielid of derde zijn. De leeftijd van de verkrijger speelde daarbij ook geen rol. Voor de verruimde schenkingsvrijstelling per 2017 is de relatie met de schenker en de leeftijd van de verkrijger echter dus wel van belang.

Op de hoogte van Prinsjesdagnieuws

Rendement.nl zorgt ervoor dat u volledig op de hoogte bent van de gepresenteerde maatregelen die voortvloeien uit de Miljoenennota 2016 en het Belastingplan 2016. Schrijf u gratis in voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief en u ontvangt al het relevante nieuws in heldere taal in uw mailbox. Op de themapagina Prinsjesdag 2015 vindt u bovendien al het relevante Prinsjesdagnieuws op een rijtje.