Voor restschuld ook hypotheekrenteaftrek

25 oktober 2012 | Door redactie

Blijft u bij de verkoop van uw woning zitten met een restschuld, dan zou daarvoor ook de hypotheekrenteaftrek moeten gelden. Dit blijkt uit een voorstel van de Vereniging Eigen Huis, het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

Op dit moment heeft u geen hypotheekrenteaftrek op de restschuld bij verkoop van uw woning. De hypotheekrenteaftrek geldt namelijk alleen voor de hypotheek die ziet op de eigen woning. Door verkoop van de woning heeft u geen eigendom of hoofdverblijf meer dus geldt de hypotheekrenteaftrek niet meer voor de eventuele restschuld. De bovengenoemde instanties geven nu aan dat deze restschulden een belemmering vormen voor de doorstroming op de woningmarkt. Er moet iets veranderen om dit probleem aan te pakken.

Voorstel voor restschuld

Het voorstel is om de bijleenregeling aan te passen, zodat u restschulden kunt meenemen bij de financiering van uw nieuwe woning en dat u dan de renteaftrek behoudt. Daarnaast moet dit ook gaan gelden als u overstapt naar een huurhuis. Bij de aankoop van een huis wordt vaak gebruikgemaakt van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze garantie zorgt ervoor dat als u door omstandigheden zoals ziekte niet meer de hypotheek kunt betalen u niet met een schuld blijft zitten. De voorwaarde van de NHG moeten worden aangepast, zodat het mogelijk is om de restschuld mee te financieren bij de aankoop van uw nieuwe woning.

Belastingplan 2013

De genoemde instanties hopen dat het nieuwe kabinet de plannen voor het aanpassen van de bijleenregeling en de NHG nog meeneemt in het Belastingplan 2013. Dit zou een grote belemmering op de huizenmarkt wegnemen.