Zorg voor beleid bij nieuwe vrijwilligers

9 november 2022 | Door redactie

Een organisatie kan niet zonder goede vrijwilligers. Om te weten welke vrijwilligers in huis worden gehaald, is het belangrijk om goed vrijwilligersbeleid te ontwikkelen. Het aannemen van nieuwe vrijwilligers moet namelijk gestructureerd verlopen.

Het is niet eenvoudig om in de non-profitsector voldoende vrijwilligers te vinden. Toch moet een organisatie bij het aannemen van nieuwe vrijwilligers kritisch zijn. Heeft iemand wel voldoende kennis en kunde om het werk te doen? Vormt de nieuwe vrijwilliger geen risico voor de mensen die het goede doel helpt? Het is dus belangrijk om vrijwilligersbeleid op te stellen. Voor het aannemen van vrijwilligers kan een organisatie in het beleid de volgende stappen opnemen:

  • Stel altijd een functieprofiel op, zodat duidelijk is waar de organisatie naar op zoek is bij het werven van vrijwilligers.
  • Voer een sollicitatiegesprek en maak kennis met de nieuwe vrijwilliger.
  • Heeft een organisatie een gedragscode, bespreek die dan met de nieuwe vrijwilliger. Laat de vrijwilliger de gedragscode ook ondertekenen.
  • Vraag altijd om een Verklaring omtrent gedrag (VOG). In de meeste gevallen is het mogelijk om een gratis VOG aan te vragen.

In contact blijven met de vrijwilliger

In het vrijwilligersbeleid moet een organisatie ook iets opnemen over de evaluatie van de vrijwilliger. Een organisatie moet namelijk in contact blijven met de vrijwilliger en bij kunnen sturen waar nodig. Bij het beëindigen van de samenwerking is het ook nuttig om een exitgesprek te voeren. Misschien zijn er nog punten die het goede doel moet aanpassen in het vrijwilligersbeleid. 

Meer informatie over vrijwilligers vindt u in de toolbox Snel aan de slag met vrijwilligers in uw organisatie.