De ondernemingsraad heeft op grond van de WOR recht op informatie om zijn medezeggenschapstaken goed te kunnen uitvoeren. Sommige gegevens moet de bestuurder ongevraagd verstrekken. Daarnaast kunnen OR-leden alle informatie opvragen die redelijkerwijs nodig is om de achterban goed te kunnen vertegenwoordigen. Dat staat in artikel 31 van de WOR. Alle rechten, bijzonderheden en afspraken over het informatierecht van de OR passeren in deze toolbox de revue.
Zorg dat uw OR over de juiste informatie van de bestuurder beschikt
De Wet op de Ondernemingsraden (WOR) verleent de ondernemingsraad recht op alle informatie die de leden nodig hebben om hun medezeggenschapstaken goed te kunnen uitvoeren. Sommige gegevens moet de bestuurder ongevraagd aan de OR verstrekken. Daarnaast kunnen OR-leden alle informatie opvragen die redelijkerwijs nodig is om de achterban goed te kunnen vertegenwoordigen. In hoofdstuk IVB van de WOR (artikel 31 tot en met 31f) is alles over het verstrekken van gegevens aan de ondernemingsraad geregeld.
De ondernemingsraad moet afwegen welke informatie nodig is voor een goede uitvoering van zijn medezeggenschapstaken. Bij te veel informatie wordt de hoeveelheid werk onbeheersbaar, maar bij te weinig informatie kan de ondernemingsraad zijn werk ook niet goed doen. Daarnaast is het belangrijk om informatie goed te kunnen interpreteren. Soms is daarbij de hulp van een deskundige nodig.
Deze toolbox loodst u langs alle rechten, bijzonderheden en afspraken over het informatierecht van de OR.
Infographic Informatierecht Publicatiedatum: 14-09-2022
De OR heeft recht op informatie van de bestuurder. Het gaat daarbij om alle inlichtingen en gegevens die de OR nodig heeft voor zijn taak (artikel 31 WOR). Deze gegevens zijn de basis waarop de OR met de bestuurder meedenkt en invloed uitoefent op het beleid. Het informatierecht van de OR kent twee varianten. Deze varianten ziet u in deze infographic.
Vraag & Antwoord Informatierecht Publicatiedatum: 23-08-2023
De OR heeft volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR) een informatierecht. Anders kunnen de OR-leden geen goede gesprekspartner zijn voor de bestuurder. Wat houdt dit informatierecht precies in?
Verdiepingsartikel Informatierecht Publicatiedatum: 22-09-2021
Goed OR-werk staat en valt bij de informatie die uw OR tot zijn beschikking heeft. Zonder die informatie kunt u niet meepraten, laat staan dat u invloed kunt uitoefenen op belangrijke besluiten. De Wet op de ondernemingsraden (WOR) verplicht uw bestuurder dan ook om uw OR van informatie te voorzien. Om welke informatie gaat het, hoe leidt u de stroom informatie in goede banen en waar haalt u die vandaan?
Vraag & Antwoord Informatierecht Publicatiedatum: 02-05-2022
Onze ondernemingsraad (OR) heeft regelmatig informatie nodig van de bestuurder om het OR-werk goed te kunnen doen. Nu vragen we ons af: bij welke onderwerpen heeft de OR een informatierecht? En, bij welke niet?
Verdiepingsartikel Informatierecht Publicatiedatum: 13-09-2022
Uw OR heeft recht op informatie van uw bestuurder. Het gaat daarbij om alle inlichtingen en gegevens die uw OR nodig heeft voor zijn taak (artikel 31 WOR). Deze gegevens zijn de basis waarop u met uw bestuurder meedenkt en invloed uitoefent op het beleid. Bepaalde informatie hoort uw bestuurder op eigen initiatief te delen, andere informatie vraagt u zelf op bij de bestuurder. Hoe werkt het en om welke informatie gaat het?
Infographic Werkwijze OR Publicatiedatum: 01-09-2021
De OR krijgt vaak de beschikking over vertrouwelijke informatie, bijvoorbeeld voor een adviesaanvraag of instemmingsverzoek, of op grond van het informatierecht. De bestuurder kan de OR een geheimhoudingsplicht opleggen om bedrijfsgevoelige informatie te beschermen (artikel 20 WOR).
Verdiepingsartikel Werkwijze OR Publicatiedatum: 14-09-2021
Uw bestuurder kan uw OR geheimhouding opleggen. Dat heeft als voordeel dat uw OR vroegtijdig is geïnformeerd over belangrijke ontwikkelingen en dat u tijdig invloed kunt uitoefenen. Een nadeel is dat het lekken van een geheim grote gevolgen kan hebben. Hoe kunt u het beste met geheimhouding omgaan en hoe benut u de informatie van uw bestuurder optimaal?
Verdiepingsartikel Wet op de ondernemingsraden (WOR) Publicatiedatum: 19-10-2020
Het is niet voor niets dat artikel 31a WOR gelijk start met de verstrekking van gegevens over het financieel én het economisch beleid van uw organisatie. Dit koppelt de harde cijfers aan een goede toelichting erop. Welke stukken kunt u zoal verwachten als uw OR de gegevens over het financieel én het economisch beleid van uw organisatie opvraagt? En wat moet u ermee?
Verdiepingsartikel Wet op de ondernemingsraden (WOR) Publicatiedatum: 13-08-2019
Uw OR is gekozen door en uit de werknemers met kiesrechten en heeft volgens de wet (artikel 2, lid 1 WOR) een dubbele opdracht: overleggen met de ondernemer en de werknemers vertegenwoordigen. Om dat goed te kunnen doen, moet de bestuurder u namens de ondernemer tijdig voorzien van allerlei informatie. De informatie over de werknemers en het gevoerde en te voeren sociaal beleid neemt daarin een bijzondere plaats in.
Vraag & Antwoord Informatierecht Publicatiedatum: 31-05-2022
In de Wet op de ondernemingsraden staat dat de bestuurder de ondernemingsraad (OR) moet mededelen dat hij voornemens is een adviesopdracht aan een deskundige buiten de onderneming te verstrekken. Welke rechten heeft de OR bij deze adviesopdracht en de keuze van de deskundige?
Verdiepingsartikel Wet op de ondernemingsraden (WOR) Publicatiedatum: 20-02-2023
De beloningsverhoudingen in ondernemingen zijn al jarenlang onderwerp van discussie. Niet alleen bij beursgenoteerde ondernemingen, maar ook in non-profitorganisaties waar de bestuurder vaak buiten een cao valt en zijn salaris door de toezichthouder wordt vastgesteld. Dat heeft er onder meer toe geleid dat de OR op grond van de WOR uitgebreide informatierechten over de bestaande beloningen heeft. Sinds 1 januari 2019 moet u hierover met de bestuurder overleggen!
Vraag & Antwoord Informatierecht Publicatiedatum: 22-09-2022
Onze organisatie is bezig met een nieuwe pensioenovereenkomst. Welke rechten hebben wij als OR daarbij?
Nieuws Wet op de ondernemingsraden (WOR) Publicatiedatum: 22-08-2022
Artikel 16 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) geeft de OR het recht om een deskundige in te schakelen. Om optimaal te kunnen profiteren van de expertise van de deskundige is het belangrijk dat de OR de deskundige een duidelijke opdracht geeft.
Nieuws Informatierecht Publicatiedatum: 12-08-2024
De ondernemingsraad (OR) heeft recht op alle informatie die hij redelijkerwijs nodig heeft om zijn taak te kunnen uitvoeren. Krijgt de OR geen informatie van de bestuurder of heeft de OR behoefte aan aanvullende informatie, dan kan hij deze opvragen.
Vraag & Antwoord Informatierecht Publicatiedatum: 01-11-2021
Onze ondernemingsraad (OR) loopt regelmatig tegen het probleem aan dat we alleen vage antwoorden krijgen op onze vragen aan de bestuurder. Hierdoor hebben we onvoldoende informatie om mee te kunnen werken. Hoe stellen we de juiste vragen om wel goede informatie te krijgen?
Tool Informatierecht Publicatiedatum: 02-10-2020
Gebruik deze kant-en-klare brief om alle informatie op te vragen die uw ondernemingsraad (OR) van de bestuurder wil ontvangen.
Tool Informatierecht Publicatiedatum: 07-06-2022
Gebruik dit formulier om een overzicht te krijgen alle informatierechten van de OR en de plichten van de bestuurder.
Nieuws Informatierecht Publicatiedatum: 18-05-2022
De Wet op de ondernemingsraden (WOR) geeft de ondernemingsraad het recht op informatie van de organisatie. Als een bestuurder hier onvoldoende aan meewerkt, heeft de OR een aantal opties.
Verdiepingsartikel Wet op de ondernemingsraden (WOR) Publicatiedatum: 11-12-2020
De Wet op de ondernemingsraden (WOR) geeft uw OR veel rechten en bevoegdheden. U zou daar niet veel aan hebben als u onoplosbare meningsverschillen niet zou kunnen voorleggen aan een externe instantie. Artikel 36 WOR bevat een algemene geschillenregeling waarmee OR en bestuurder elkaar kunnen dwingen de wet na te leven. Ook andere belanghebbenden, zoals vakbonden en werknemers, kunnen van deze regeling gebruik maken.
Infographic OR en geschillen Publicatiedatum: 25-03-2021
Zowel uw bestuurder als uw OR kan in geval van een conflict waar u niet samen uitkomt een beroepsprocedure starten. De aard van het conflict bepaalt de route.