Op 11 november gaat in Nederland de Nationale Klimaatweek van start en op diezelfde dag begint in Bakoe (Azerbeidzjan) de internationale klimaattop. Haak als ondernemingsraad (OR) aan op deze evenementen door in de organisatie aandacht te vragen voor het klimaat! Het is namelijk een taak van de OR om te stimuleren dat de organisatie zorgdraagt voor klimaat en milieu.
11 november is de start van de Nationale Klimaatweek en van de COP29, de jaarlijkse klimaattop van de Verenigde Naties. Regeringsleiders uit de hele wereld maken dan afspraken met elkaar om klimaatverandering en de opwarming van de aarde tegen te gaan en ook in Nederland worden er allerlei activiteiten georganiseerd voor een beter klimaat. Aandacht voor het klimaat is hard nodig, waarschuwen wetenschappers wereldwijd. Met het klimaatbeleid van het kabinet-Schoof gaat Nederland de klimaatdoelen niet redden, blijkt uit een rapport (pdf) dat het Planbureau voor de Leefomgeving onlangs publiceerde. Er moet dus méér gebeuren, en daarbij speelt het bedrijfsleven een belangrijke rol. Bedrijven moeten flinke stappen zetten in hun verduurzamingsbeleid en daar kan de OR aan bijdragen.
Artikel 28, lid 4 WOR geeft de OR de opdracht om te bevorderen dat de organisatie zorgdraagt voor het milieu en maatregelen treft om bijvoorbeeld de CO2-uitstoot te beperken of de ecologische voetafdruk van de organisatie te verkleinen. Dat biedt de OR dus de mogelijkheid om te fungeren als aanjager van de verduurzaming van de organisatie (artikel). Daarmee zit de rol van de OR er echter nog niet op.
De OR kan onder meer zijn initiatiefrecht (artikel 23 WOR) gebruiken om de bestuurder (ongevraagd) te adviseren over maatregelen die de organisatie kan nemen om de impact op het klimaat te verkleinen en als organisatie ‘groener’ te worden. De OR kan de bestuurder daarbij wijzen op de nieuwe wetgeving die volgt uit de CSRD. Dat is de Europese richtlijn die organisaties verplicht om transparant te rapporteren over hun impact op mens en milieu en de maatregelen die zij treffen om te verduurzamen. Ook als de organisatie volgens de CSRD (nog) geen rapportageplicht heeft, krijgt zij er indirect wel mee te maken.
Heeft de OR de bestuurder overtuigd dat duurzame maatregelen toch echt nodig zijn, of heeft de bestuurder zelf plannen om de organisatie te verduurzamen, dan moet hij altijd eerst langs de OR. De bestuurder is namelijk verplicht om de OR om advies te vragen als hij belangrijke maatregelen wil treffen in verband met de zorg voor het milieu (artikel 25, lid 1l WOR). Kijk in dat geval niet alleen of u het voorstel van de bestuurder ziet zitten, maar denk met de bestuurder mee over oplossingen die net een stapje verder gaan.