Bespaar belasting met fonds voor gemene rekening

14 augustus 2017 | Door redactie

Om box 3-belasting te besparen zijn vermogende particulieren massaal gebruik gaan maken van het fonds voor gemene rekening. De toekenning van fiscale nummers aan deze fondsen loopt daarom bij de fiscus vertraging op.

De huidige zeer lage rentepercentages op bank- en spaartegoeden en de hoge belastingheffing van box 3 (tool) maken sparen op de traditionele wijze onaantrekkelijk. Daarom is naar alternatieven gezocht; één van die alternatieven is het fonds voor gemene rekening. Bij het fonds voor gemene rekening gaat het om beleggers die gezamenlijk deelnemen aan dit fonds door middel van een participatiebewijs. Dit fonds is vrijgesteld van box 3-heffing. In plaats daarvan moet er, afhankelijk van mogelijke vrijstellingen, 25% of 40% belasting betaald worden. Dit kan flink wat belasting schelen want deze percentages worden alleen geheven over de daadwerkelijk behaalde winst op het vermogen. Dit in tegenstelling tot de omstreden box 3-heffing waar het fictief rendement het uitgangspunt is. Het fonds kan hierdoor al fiscaal interessant zijn bij een vermogen van € 250.000.

Belasting besparen zonder meer risico

Voor de oprichting van dit fonds is de gang naar de notaris niet nodig, een onderhandse akte is voldoende. Ook hoeft er geen inschrijving in het Handelsregister plaats te vinden. Er moet natuurlijk wel een fiscaal nummer bij de Belastingdienst worden aangevraagd in verband met de VPB-plicht. Door gebruik te maken van dit fonds wordt er dus op een toegestane manier belasting over het vermogen bespaard zonder dat meer risico’s zijn genomen.