Box 3-heffing naar werkelijk rendement per 2025

15 december 2021 | Door redactie

In de budgettaire bijlage van het Coalitieakkoord 2021-2025 is te lezen dat de box 3-heffing naar werkelijk rendement er per 1 januari 2025 gaat komen. De vrijstelling voor de heffing gaat oplopen naar € 80.000.

Demissionair staatssecretaris van Financiën Vijlbrief gaf een tijdje geleden al aan dat het zijn verwachting was dat per 1 januari 2025 een box 3-heffing naar werkelijk rendement zou kunnen worden ingevoerd. Hij zou ook op deze datum gaan hameren bij zijn opvolger. In de budgettaire bijlage van het coalitieakkoord is nu ook opgenomen dat de heffing naar werkelijk rendement op 1 januari 2025 in werking moet treden.  

Meer balans verhuur vastgoed

Vooruitlopend daarop wordt per 2023 de leegwaarderatio (recht op een verlaging van de WOZ-waarde als een beleggingsobject verhuurd wordt)  afgeschaft, waardoor de belasting van het rendement op verhuurd vastgoed in box 3 meer zal gaan aansluiten bij de praktijk. Dit draagt volgens het coalitieakkoord bij aan meer balans in het huidige fiscale regime voor particulieren en beleggers die woningen voor de verhuur financieren in box 3. De opbrengst hiervan, samen met een extra budget van € 200 miljoen, wordt gebruikt om de vrijstelling in box 3 (infographic) te verhogen naar € 80.000. In het nieuwe box 3-stelsel zal sparen en beleggen direct naar werkelijk rendement worden belast, de waardeontwikkeling van vastgoed zal echter nog even langer forfaitair worden belast, waarbij zo snel als mogelijk de overstap wordt gemaakt naar werkelijk rendement.

Bijlagen bij dit bericht