FIOD is zwartspaarders op het spoor

29 oktober 2015 | Door redactie

Door een driejarig onderzoek van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) naar de transacties van buitenlandse creditcards en andere betaalkaarten zijn er weer een aantal zwartspaarders ontmaskerd.

Jaarlijks loopt de schatkist behoorlijk wat belastinggeld mis doordat belastingplichtigen vermogen in het buitenland niet aangeven in hun aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst probeert dat vermogen in het buitenland te achterhalen door te kijken naar opvallend grote betalingen door bijvoorbeeld creditcardhouders. Recent heeft de FIOD enkele invallen gedaan bij zwartspaarders met zo’n hoge creditcardbetaling. Daarnaast hebben nog een aantal creditcardgebuikers met hoge bedragen aan betalingen een brief van de Belastingdienst gekregen met de vraag of ze vermogen hebben in het buitenland, dat ze niet hebben aangegeven in de aangifte inkomstenbelasting. De ontvangers zijn verplicht om de gestelde vragen te beantwoorden.

Lagere boete bij vrijwillige verbetering

De Belastingdienst heeft twaalf jaar de tijd om de niet-geheven belasting over buitenlands vermogen na te vorderen. Daarnaast kunt u als zwartspaarder te maken krijgen met een flinke boete, omdat u het vermogen (met opzet) niet heeft aangegeven. De hoogte van de boete zal lager zijn als u gebruikmaakt van de inkeerregeling. Bij een vrijwillige verbetering krijgt u sinds 1 juli een vergrijpboete ter grootte van 60% van de ontdoken belasting.