Fiscus houdt rekening met afschieten Wet rechtsherstel box 3

8 juni 2023 | Door redactie

De Belastingdienst is nu al bezig met het uitwerken van meerdere scenario’s rekening houdend met het feit dat de Hoge Raad de toepassing van de Wet rechtsherstel box 3 gaat afkeuren.

Er lopen op dit moment meerdere cassatieprocedures bij de Hoge Raad over de vraag of het rechtsherstel voor het box 3-inkomen over de jaren 2017-2022 wel aansluit bij het Kerstarrest van 2021. De Belastingdienst wil eerst op de uitkomst van deze procedures wachten voordat hij definitieve aanslagen gaat uitreiken of uitspraken op bezwaarschriften gaat doen. De uitkomst van deze procedures kan namelijk van belang zijn voor de vaststelling van aanslagen met box 3-inkomen dat uit méér bestaat dan banktegoeden en voor de uitkomst van bezwaarprocedures tegen deze aanslagen.

Fiscus is met scenario’s negatief arrest bezig

Een van de vragen over de Fiscale beleids- en uitvoeringsagenda ging onlangs over  een eventueel negatief arrest van de Hoge Raad en of daar al rekening mee werd gehouden bij de Belastingdienst. De staatssecretaris van Financiën gaf daarop als antwoord dat hij op de houdbaarheid van de Wet rechtsherstel box 3 (verdiepingsartikel) vertrouwt maar dat er door de fiscus wel meerdere scenario’s worden uitgewerkt. Daarbij wordt ook rekening gehouden met mogelijk negatieve uitspraken door de Hoge Raad over de toepassing van de Wet.