Fiscus let streng op contant opnemen vermogen

17 december 2015 | Door redactie

De kans bestaat dat u tegen de lamp loopt als u voor het einde van het jaar nog even snel een groot bedrag aan contant geld van uw bankrekening opneemt om zo de belastingheffing over uw vermogen te voorkomen. De Belastingdienst houdt deze constructie namelijk goed in de gaten.

U betaalt inkomstenbelasting over uw inkomen uit sparen en beleggen (box 3). Dat vermogen bestaat onder andere uit uw spaargeld, aandelen of tweede woning. Het maakt daarbij niet uit of u het spaargeld op de bank heeft staan of in een oude sok heeft zitten. Voor de Belastingdienst is contant geld echter lastiger te traceren. Hierdoor is het aantrekkelijk om voor het einde van het jaar vermogen nog even snel onzichtbaar te maken voor de fiscus. De Belastingdienst houdt dit soort transacties van zogenoemde saldinisten echter ook dit jaar weer scherp in de gaten.

Ongebruikelijke transacties melden

Het is voor de fiscus makkelijk om dit soort constructies te controleren, omdat banken verplicht zijn ongebruikelijk transacties te melden bij de Financial Intelligence Unit. Bij ongebruikelijke transacties gaat het vooral om het witwassen van geld, financiering van terrorisme en het omzetten van bedragen vanaf € 15.000. De Belastingdienst krijgt deze informatie over ongebruikelijke transacties ook. Vorig jaar heeft de fiscus deze mensen aangeschreven met het verzoek om ook het contante geld aan te geven. Deze saldinisten gaven daardoor over 2014 € 11,6 miljoen extra vermogen aan in box 3. Daarnaast corrigeerden ze vaak ook aangiften over eerdere jaren.

Peildatum voor box 3 is 1 januari

De Belastingdienst gaat uit van een rendement van 4% over de grondslag voor sparen en beleggen. De peildatum voor het bepalen van deze grondslag is 1 januari. Eventuele vermogensverschuivingen in de rest van het jaar maken daarbij niet uit. Banken geven het saldo van uw bankrekeningen op 1 januari door aan de fiscus. Over het spaargeld in uw oude sok heeft de Belastingdienst echter veel minder grip. Het kan daardoor interessant zijn om vermogen voor 1 januari van de rekening te halen en er na die datum weer op te zetten. Dit contante geld moet u echter ook aangeven.