Kans dat iedereen compensatie van box 3 krijgt heel klein

30 mei 2022 | Door redactie

Staatssecretaris Van Rij van Financiën denkt dat de kans niet zo groot is dat alle belastingplichtigen die de afgelopen jaren box 3-heffing hebben betaald gecompenseerd worden. Er is namelijk naast het arrest van de Hoge Raad een unaniem aangenomen motie die tot iets anders oproept.

De Hoge Raad heeft op 20 mei aangegeven dat belastingplichtigen die te laat bezwaar hebben gemaakt tegen een te hoge heffing in box 3 van de inkomstenbelasting juridisch gezien geen compensatie hoeven te krijgen. Van Rij geeft hierover aan dat er een uitzondering wordt gemaakt op dit arrest en dat er toch nog eens goed gekeken gaat worden naar de situatie van de niet-bezwaarmakers ‘omdat het niet goed voelt vanuit het rechtsgevoel’.

Kleine spaarders compenseren

De staatssecretaris wil kijken of en hoe hij kleine spaarders die geen bezwaar hebben ingediend kan tegemoetkomen. In een eerder aangenomen motie is het kabinet al gevraagd om kleine spaarders te compenseren. Het kabinet is nu al druk bezig met het zoeken van financiële dekking voor de box 3-compensatie van de belastingplichtigen die wél bezwaar hebben gemaakt.

Meer informatie over box 3 van de inkomstenbelasting vindt u in de toolbox In vier stappen door box 3 van de inkomstenbelasting.

Bijlagen bij dit bericht

Box 3-heffing berekenen
Tools | Rekentools
Box 3 spaarvariant berekenen
Tools | Rekentools